”Bazen 10 lira ile 100 liralık iş yapıyoruz”

'Küresel Krizin Örme Sektörüne Etkileri' seminerinde konuşan İTHİB Başkanı Gülle, bazı tekstil firmalarının atıl yatırımlar yaptığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, bazı tekstil firmalarının atıl yatırımlar yaptığını belirterek, "bazen cebimizdeki 10 lira ile 100 liralık iş yapıyoruz" dedi.

Örme Sanayicileri Derneğinin (ÖRSAD) düzenlediği "Küresel Krizin Örme Sektörüne Etkileri" seminerinde konuşan İsmail Gülle, liberal ekonomilerde devletçi sınırlamaların çok fazla olmadığını dile getirerek, ilk başta firmaların krize yönelik kendi fizibilite ve planlarını yapmaları gerektiğini ifade etti. 

Sektörde başarılı olanların o başarı ile kontrolsüz büyüdüğünü ve bütün üreticilerin aynı iş koluna yöneldiğini dile getiren Gülle, şunları kaydetti:

"Herkes aynı iş koluna yöneldi. Ülkeye çok fazla makine geldi. Bazen cebimizdeki 10 lira ile 100 liralık iş yapıyoruz. Bundan sonra iş adamlığınızı kendinizi sorgulayın. Kapasitenin fazlasını kurmuşuz. Dondurmacısın, inşaatçısın, iplik fabrikası kurmuşsun hangi fizibiliteyle? Bu güne kadar yatırımlar çok bilinçsizce yapıldı."

Gülle, sektörde dünyadaki uygulamalara bakmanın yararlı olacağını vurgulayarak, kriz fason üretim fiyatlarına, iğne veya yağ maliyetlerine bağlanırsa, sektörün bir yere gelemeyeceğini, dünyadaki 500 milyar dolarlık tekstil pazarından Türkiye'nin ancak 25 milyar dolarlık pay alabildiğini söyledi.

Tekstil sektöründe üretimle ilgili bir problem olmadığını, satış kabiliyetlerinin de bulunduğunu savunan Gülle, sorunun finansal etkinlikler ve talep daralması olduğunu bildirdi.

Gülle, krizi atlatmak için iç piyasanın canlanması gerektiğini belirterek, Türkiye'den alım yapan ithalat ofislerinin perspektiflerinde bir daralma olmadığını, alımlarını yüzde 5-10 artırmak istediklerini bildirdi.

ÖRSAD Başkanı Fikri Kurt ise örme sektöründe Türkiye çapında sektörde kayıtlı yaklaşık bin 200 firmanın yer aldığını bunların da yüzde 60'ının İstanbul'da bulunduğunu bildirdi.

Yuvarlak örme makinelerinin 2007'de bin 837 adet ithal edildiğine, 2008'de ise bu rakamın 360'a düştüğüne dikkati çeken Kurt, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri'nin (İTKİB) verilerine göre 2007'de 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiğini söyledi.