Belgelendirme için her yıl 1.2 milyar euro yurtdışına gidiyor

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, belgelendirme için harcanan paraya dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Standardları Enstitüsü (TSE)  Başkanı Hulusi Şentürk, "Türkiye'de her sene test ve belgelendirme için harcanan para 1,5 milyar avrodur. Bunun yüzde 80'i yurt dışına çıkmaktadır. Yani her sene biz 1,2 milyar euroyu yurt dışına gönderiyoruz" dedi. 

Mobilya üretiminde kullanılan ahşap ürünlerindeki formaldehit salınımının en düşük seviyede olduğunu gösteren E0 belgesini almaya hak kazanan Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi firması için TSE'nin Gebze'deki Kalite Kampüsü'nde tören düzenlendi.  

TSE Başkanı Şentürk, burada yaptığı konuşmada, tüm ürünlerin bir şekilde insan sağlığına ve çevreye zararlı salınımlarda bulunduğunu, bunlardan bazılarının da mobilyalar ve ağaç ürünleri olduğunu söyledi.   

Burada esas olanın söz konusu salınımların insan sağlığına zarar vermeyecek seviyeye çekilmesi olduğunu dile getiren Şentürk, bu anlamda E0 belgesinin insan ve çevre sağlığı açısından doruk noktası olduğunu, Kastamonu Entegre'nin bu belge ile ürettiği levhalarda doruk noktayı yakaladığını ifade etti. 

Şentürk, standardın "çok kaliteli" anlamına gelemeyeceğine dikkati çekerek, "Kabul edilebilir bir kalite düzeyini sağlamışız demektir. Elbette bundan daha kalitesini üretmek gerekir. Özellikle de Türkiye gibi ciddi iddiaları olan ülkelerde mutlaka kendi alanlarında standardın üzerinde ürünleri üretmeleri ve bu sayede Türk malı imajını tüm dünya pazarlarında üst seviyeye çekmeleri gerekmekte. Aksi takdirde Türk malı imajını yükseltmemiz ve Türkiye'de kaliteyi üst seviyelere taşımamız mümkün değildir" diye konuştu. 

TSE Yıldız ve TSE Çift Yıldız Belgesi 

Her ürüne aynı belge verilmesinin kaliteli ürün yapanları cezalandırıcı bir mahiyet içerdiğini dile getiren Şentürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Örneğin, Kastamonu Entegre bir ürünü çok kaliteli yaptığında onun bir maliyeti var. Ben daha az kaliteli ürettiğimde maliyetim daha azdır ama ikimize aynı belgeyi verdiğinizde ikimizin de aynı fiyatlarla pazarda yarışmak gibi mümkün olmayan bir şartla karşılaşıyoruz. Özellikle de kamu alımlarında bu ciddi bir problem oluşturuyor çünkü ihale mevzuatı gereği o standarda sahip ürünler içerisinden en ucuzunu tercih etmeniz lazım ancak aynı standartlarda olması demek aynı kalitede olduğu anlamına gelmiyor. İşte biz kaliteli ürün üretmek isteyen sanayicimizin bu ihtiyacını karşılayabilmek için TSE Yıldız ve TSE Çift Yıldız Belgesi diye dünyada da ilk olan yeni bir uygulama başlattık." 

Şentürk, Avrupa'nın da aynı uygulamaya geçmek için hazırlıklara başladığını ama onlardan önce hareket ettiklerini belirterek, "Buna göre, her ürün grubu ile ilgili kritik önem taşıyan unsurlarda kalitenin çok daha yukarıya çekilmesi şartıyla o seviyede ürün grubuna TSE Yıldız Belgesi veriyoruz. Bu, standardın üzerinde demektir. Daha da üzerine çıkarmışsa TSE Çift Yıldız Belgesi veriyoruz. Dolayısıyla kaliteli ürünlerin farklı bir kategoride belgelenmesini sağlıyoruz. Böylelikle, kamu ihalelerinde alıcılar üst seviye kalite istiyorsa, örneğin TOKİ gibi inşaat malzemelerinin kalitesiyle ilgili ciddi şikayeti olan kurumlarımızın problemlerine bir cevap olacaktır" şeklinde konuştu.  

Bu durumda kalitesiz ürünlerin kaliteli ürünlerle rekabet ortamının ortadan kalkacağını ve rekabet edebilmek için kalitesiz ürünlerin kendi kalitelerini arttırmak zorunda kalacağını vurgulayan Şentürk, "Dolayısıyla bu sistem Türkiye genelinde topyekun bir kalite artış seferberliğini zorunlu hale getirecektir. Türkiye başka türlü içinde bulunduğu açmazın dışına çıkamaz" ifadesini kullandı.  

Şentürk, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından geçen yıl yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye'de her sene test ve belgelendirme için harcanan para 1,5 milyar eurodur. Bunun yüzde 80'i yurt dışına çıkmaktadır. Yani her sene biz 1,2 milyar euroyu yurt dışına gönderiyoruz. Oysa bu test ve belgelendirmenin yüzde 90'ı TSE tarafından yapılabilme imkanına sahiptir. Yapılamayan yüzde 10'ları da süratle yeni yatırımlarımızla kapıyoruz ancak işletmelerimizin bazılarının bu milli duruşu sergilememelerinden dolayı Türkiye ciddi bir döviz kaybına sebep oluyor. Oysa bu bedelin Türkiye'de kalması demek istihdamın da Türkiye'de kalması demektir. Şu anda TSE'de 2 bin 500'ün üzerinde insan çalışıyor. Oysa kuruluşlarımız milli bir duruş sergileyip bizi tercih etmiş olsalar 6-7 bin mühendise iş vermiş olurduk. Bunlar da bizim evlatlarımız olacaktı."  

Konuşmaların ardından TSE Başkanı Hulusi Şentürk, E0 belgesini, Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi firmasının Kalite Sistemleri Direktörü Bekir Yaraşır'a verdi. 
 

Bu konularda ilginizi çekebilir