BESOB, Bakan Tüfenkci'ye 24 maddelik rapor sunacak

Esnaf ve sanatkar, yüzde 40'ı bulan kayıtdışı için Ankara'nın desteğini istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN

BURSA - Bursalı esnaf ve sanatkar, sorunlarını ve beklentilerini 24 maddelik raporda sıraladı. Yüzde 40'ı bulan kayıtdışı işletme ile kadın esnafa yönelik taleplerini ilk sıraya koyan esnafın Ankara'dan talepleri arasında tazminat fonu oluşturulması, SGK prim oranının aşağı çekilmesi, yardımlaşma sandığı kurulması da bulunuyor. 
 
Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB), 24 ana maddeli beklenti raporunu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin cuma günü yapacağı ilk resmi Bursa ziyaretinde sunmaya hazırlanıyor. Önceliklerinin kayıtdışılıkla mücadelede Ankara'nın desteğini istemek olduğunu söyleyen BESOB Başkanı Arif Tak, "65 bin 200 kayıtlı üyesi olan bir kurumun karşılığında, Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre, 2016 yılı Ocak ayı itibarıyla, 26 bin 597 işletme kayıtsız görünüyor. Bu yüzde 40 gibi çok ciddi bir orana tekabül ediyor. Ülke genelindeki oranlarda Bursa'daki gibi. Türkiye'de kayıtlı esnaf ve sanatkar sayısı 1 milyon 650 bin civarında. Eğer kayıtdışı işletmeleri de sayarsak bu rakam 2,5 milyonu buluyor. Bu da bize maliye kaydı yapıldıktan sonra diğer kayıtların önemsenmediğini gösteriyor. 30 bin TL'lik faizsiz krediyi almak için son dönemde kayıt altına girenler oluyor ancak bu büyük bir oran değil. BESOB olarak kayıtdışı faaliyet gösterenleri takip etmeye devam ediyoruz. Uyarılara dikkate almayanlar disiplin kuruluna sevk ediliyor. İlk ceza olarak verilen 502 TL de çok da caydırıcı değil. Diğer yandan Bursa'da 2015 yılında 8 bin 86 işyeri açılırken, 3 bin 655 işletme kapandı. Bu da oldukça sevindirici" dedi. 
 
Çalışanlara tazminat fonu oluşturulması isteniyor

Tak, raporda bir diğer önemli maddeyi tazminat fonunun oluşturduğunu belirterek, çalışanların hak ettiği tazminatın işsizlik fonu gibi bir fonda toplanmasını talep ettiklerini vurguladı. "Hükümetimiz bu konuda bir çalışma yapıyor ama istiyoruz ki çalışanların tazminatları bir fonda toplansın. Bu hem çalışanlar hem de işverenler için fayda sağlayacaktır. İstenildiğinde fondan para da çekebilecekler" diyen Tak, "Esnaf sanatkarlar için doğal afetlerle ilgili yardımlaşma sandığı kurulmasını da istiyoruz. Eğer kurulursa iflas eden, yangın geçiren, sele kapılan, kazaya uğrayanlar bu yardım sandığından yararlanabilir" şeklinde konuştu. 
 
'SGK prim oranları yüzde 10 aşağı çekilsin'

Tak, vergilerden şikayetçi olmadıklarını ancak 27 ayrı vergi ödedikleri için kalemlerin sadeleştirilmesini istediklerini vurguladı. SGK prim oranlarına da dikkati çeken Tak, "SGK primleri yüksek. Düzeltilmesini arzu ediyoruz. Yüzde 10 aşağı çekilebilir. Böylece kayıtdışı da önlenmiş olur" ifadesini kulandı. İhracatçı sanatkara devlet desteği beklediklerinin de altını çizen Tak, şunları kaydetti:
"İhracat yapan birçok üyemiz var. Özellikle İnegöl'de mobilyacılık yapanlar çoğunlukta. Bunların elinden tutmak, bilgilendirmek, yol göstermek gerekiyor. İhracat işlemleri çok sıkıntılı süreçler. Bu doğrultuda eğitimler düzenlenebilir. Diğer yandan ekonomik katkı sağlanması gerekiyorsa kredi desteği verilebilir. Örneğin şu an hükümet faizsiz 30 bin TL kredi veriyor. Bu esnaf ve sanatkar için çok ciddi bir rakam."
 
'Kadın esnafa pozitif ayrımcılık tanınsın'

Hedeflerinden birinin de kadın esnafa pozitif ayrımcılık uygulanması olduğuna işaret eden Tak, "BESOB'un 15 bini aşan kadın üyesi var. Teşvik amaçlı örneğin bir süre vergi mükellefiyetleri olmayabilir. Aynı şekilde sigorta primlerinde de ayrıcalıklar tanınabilir. Bu konuyu çok önemsiyoruz" ifadesini kullandı. Tak, genel olarak işletmeler arasındaki mesafenin korunması konusunda da beklentileri olduğunu belirterek, "Yeni açılacak işletmelerin birbirine uzaklıklarına dikkat edilmesi gerekiyor. Sağlıklı rekabet için bu çok önemli. Yan yana iki kasap ya da fırına izin verilmemeli. Toplu çok ortaklı işyerlerinin kurulması da çok önem arz ediyor" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir