Beylikdüzü OSB’de yol kavgası

Beylikdüzü OSB’de Rapsodi Çorapları’na arsa tahsis edilirken, planlarda yol olarak gözüken fakat kullanılmayan bir yerin yapım şartı getirildi. Şirket yolu yaptı. Ancak Bakır ve Pirinççiler Kooperatifi yolun açılamayacağını ifade eden bir protesto çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI - İSTANBUL

Beylikdüzü Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yol kavgası çıktı. Rapsodi Çorapları’na 2013 yılında arsa tahsis edilirken OSB planında yol olarak görünen bir yerin yapımı şart koşuldu. O dönem yapılan protokollerin ardından şirket çalışmalara başladı ve 500 bin liralık masrafl a yolun yapımını tamamladı. Rapsodi şirketinin yetkilileri planlarda yol olarak görülen bölgenin şimdi bir şirketin çıkarları doğrultusunda kullanıldığını ifade ediyor. Şirketin sahibi Hüseyin Öztürk bu süreçte OSB’nin yapım sürecinde rol alan ve yolun bir kısmının bölgesinden geçtiği Bakır ve Pirinççiler Kooperatifinde başkan değişikliği olduğunu belirtti. Yeni başkan ve yönetimin yolu teslim alma sürecini uzattığını ve Aralık 2015’te kendilerine noterden protesto çektiğini anlatan Öztürk, “Protestoda yolu zamanında bitirmediniz, eski haline getirin diyor. Bizden bir de tazminat talebinde bulunuyorlar” dedi. 

Elektrik, kanalizasyon bağlanmıyor 

Öztürk, bunun altında yatan asıl nedenin ise kooperatifin yeni başkanının bu yolun olduğu bölgeyi lojistik merkezi gibi kullanması olarak gösteriyor. Yol kavgası nedeniyle kanalizasyon hattının ve elektriğinin bağlanmadığını belirten Öztürk, OSB’yi oluşturan kooperatifl er arasında yasal olmayan bir iyi niyet anlaşması yapıldığını, bu nedenle OSB yönetiminin bölgelere müdahale etmediğini kaydediyor. 

Şimdiye kadar arsa maliyeti hariç 9 milyon liralık yatırım yaptıklarını bildiren Öztürk, “Bu hakikaten Aziz Nesin’lik bir konu. Adamlar bana ‘Başkan bizimle iyi geçin burada bina yapıyorsun’ diyor. Ben ruhsatlı bir yer yapıyorum, kanalizasyonum ve elektriğim bağlanmıyor. 1 yıla yakındır beni oyalıyorlar yolu teslim almıyorlar, kanalımı bağlatamıyorum, binayla uğraşıyorlar. Bu adamlar benimle böyle bir protokol yaptılar sonra dediler ki bu iş böyle olmaz sen diğer kooperatife bir aidat ödüyorsun bir tane de bize öde buranın kanalını da sana bağlatalım. Sonra bundan da caydılar. Protokolleri 2013’te imzaladık. Kooperatifin başkanı geçen yıl mayıs ayı gibi değişti” diye konuştu. Aralık ayında çekilen protestoya cevap verdiklerini ve konuyu kamuya taşımak istediklerini anlatan Öztürk, şöyle devam etti: 

“Arsanın metrekare değeri bin 500 dolar. Benim 5 buçuk milyon dolarlık arsam var. Bu bina anahtar teslim bana 10 buçuk milyon dolara mal oluyor. Tesisattan bahsetmiyorum. Akıllı bina yapıyorum sergi alanları, seminer alanı, çorap müzesi, yapıyorum. 380 metrekare sergi alanı yapıyorum. Personelin ve bölgeden gelecek eğitim kurumlarının kendi aralarında 66 kişilik bir seminer odası yapıyorum. Hatta bölge esnafına da şunu vurguladım: ‘Artık sanayici kimliğimizi birkaç tık yukarı çıkarmamız lazım. Kültür-sanat, Ar-Ge ile birbirimizi ötekileştirmeden ziyade sinerjiyle bu ülkeye katkı sağlayalım.’ Yol inşaatını yaptığımız yer çöptü. Zemine kadar inip, o şekilde yolu inşa ettik. Yolun projesi 22 Temmuz 2014’te onaylanmış. Bundan 2 ay sonra da yolun faturasını aldık. O yolu lojistik merkezi olarak kullanan firma belediyeye ya da OSB’ye herhangi bir para ödemiyor. 12 milyon lira bankadan kredi kullandım. Her ay dünyanın faizini ödüyorum. Bir an önce faaliyete geçmem lazım.”

'Bölgemin sınırlarını koruyamam'

Rapsodi Çorapları’nın sahibi Hüseyin Öztürk’ün iddialarını sorduğumuz Bakır ve Pirinççiler Kooperatifi Başkanı Nurettin Karaman, OSB’nin 3 ayrı sanayi bölgesinden oluştuğunu ve her bölgenin kendi tüzüğü ve yönetimi olduğunu bildirdi. Daha önceki yönetimin aldığı kararların usulsüz olduğunu ifade eden Karaman, “Yeni yönetim Rapsodi Çorapları’nın bizim bölgemizin hizmetlerinden faydalanmasını kabul etmedi. Çünkü şirket başka bir sanayi bölgesinde” diye konuştu. Yolun açılmasının önlenmesi konusunda ise Karaman şunları söyledi: 

“Ben kendi sanayi bölgemin sınırlarında güvenliği sağlamak zorundayım. Sınırı açıp yolun geçmesini kabul edersem güvenliği nasıl sağlayacağız? Daha önceki dönemde usulsüz olarak bu yolun inşası kabul edilmiş. Şimdiki yönetim kurulumuz bunu kabul etmiyor.” İddiaları sormak için Beylikdüzü OSB Başkanı’na da ulaşmak istememize rağmen girişimimiz sonuçsuz kaldı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir