‘Bilançomuz hakiki bir bilanço’

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, banka olarak bilançolarının yüzde 65'lik kısmının kredilerden oluştuğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR 

Mehtap Akbaş ÇİFTÇİ

KOCAELİ - İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, banka olarak bilançolarının hakiki bilanço olduğunu belirterek, “Bizim bilançomuz brüt bir bilanço değildir. Bilançomuzun yüzde 65’i krediden oluşuyorsa ve bunun da yüzde 75’i ticari krediden oluşuyorsa, bu hakiki olduğunu gösterir. Kredi kaynak tahsisidir ve bu ülkenin kaynaklarını kullanıyorsunuz. Bu nedenle çok iyi çalışılması gereken bir alandır” diye konuştu.

İş Bankası’nın DÜNYA Gazetesi işbirliği ile birlikte gerçekleştirdiği “İş’le Buluşmalar” toplantısının 34’üncüsü dün Kocaeli’de gerçekleştirildi. Yoğun katılımın olduğu toplantının açılışında konuşan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Kocaeli’de 2’nci kez düzenlenen İş’le Buluşmalar’ toplantısının önemine ve Kocaeli’nin kendileri için önemine dikkat çekti. İş Bankası olarak tüm girişimlerin yatırım yaptığı ülkelerde olma yönlü strateji ile hareket ettiklerini belirterek, “Bu amaçla K.Irak’ta Erbil’de şube açtık, Bağdat’ta şube açıyoruz. Balkanlardayız, Almanya’dayız. Rusya’da banka aldık. Girişimcilerimiz neredeyse orada olma amacındayız. Şunu belirtmek isterim ki ülkemiz de büyük fırsatlar yaratan bir ülke. Kocaeli de bu ülke içinde böyle bir yer” dedi. Kocaeli’nin de Türkiye açısından çok önemli bir kent olduğuna dikkat çeken Bali şunları söyledi: “Kocaeli birçok rakamda önde olan bir kent. İstatistiklerde görünenin ötesinde faydası olan bir kentimiz. Biz de 28 şubemizle burada en fazla şubesi olan bankayız. İstanbul ve Bursa’dan sonra en çok kredi hacmimizin olduğu bir kentimiz burası. İş yaratmak için buradayız. Burada gayet iyi durumdayız. Nakdi kredilerde sektör yüzde 13, biz yüzde 23 artmışız. Bu rakamlar çok önemli bizim için.” 

“Kredi çok iyi çalışılması gerekli bir alandır” 

Kocaeli gibi tüm yurt sathında taahhütlerini yerine getirme amacıyla çalıştıklarının altını çizen Adnan Bali, “Bizim bilançomuz hakiki bir bilançodur, brüt bir bilanço değildir. Bilançonuzun yüzde 65’i krediden oluşuyorsa ve bunun yüzde 75’i ticari krediden oluşuyorsa bu, bilançonun çok hakiki olduğunu gösterir. Kredi kaynak tahsisidir ve bu ülkenin kaynaklarını kullanıyorsunuz bu nedenle çok iyi çalışılması gerek bir alandır” diye konuştu. Türk finans sektörünün çok çağdaş bir yapıda olduğunu belirten Adnan Bali, “Bir pasaj altında gazete kağıdına sarılı bir para vermiyoruz. Sektörümüz çok iyi denetlenen ve şeffaf yapıda. Global krizde rüştünü ispat etti. Bakın İş Bankası olarak sektörde yüzde 1.8’lik bir kredi takip oranıyla çalışıyoruz ve bu sektör ortalamasının bir puan altında. Kazanmak ve kazandırmak şeklinde yol alıyoruz. Her örnekte ideal ve karşılığını tam anlamıyla bulabilir ama, bankacılık sektörünün iyi bir sınav verdiğini düşünüyoruz. Birçok büyük projeye finansman sağlıyoruz. Sadece enerjiye 6 milyar dolar gibi bir rakamda finansman sağladık. Bu krizde bir sektör olarak büyük bir sınavdan geçtiğimizi ve başarılı olduğumuzu düşünüyorum” dedi. 

“Daima orta ve uzun vadeli düşündük”

“İş Bankası olarak bu ülkenin kumaşı dokusuyla sağlam bir ilişkisi olan bir bankayız” diyen Bali, daima orta ve uzun vadeli düşündüklerinin altını çizdi. Bali sözlerini şöyle sürdürdü: “Faiş uygulamalara ve kazançlara tenezzül etmedik. Arkamızda bir sermaye grubu yok. Kimsenin arkamızda bir çıkarı olamaz. Ama bu ülkenin insanlarının çıkarı var ve bunu bilerek çalışıyoruz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir