Bileşik Endeks, 25.000'de tutundu

IMF'yle anlaşma belirsizliği İMKB'de tepki hareketini sınırlarken, YTL'de değer kaybına neden oluyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Satıcılı görünümüne bugün de devam eden borsa, 25.000'in üzerinde tutundu. Endeks, günü 242 puan ve yüzde 0.96 değer kayıpla 25.100 puandan tamamladı. Gün sonunda 1.3 milyar YTL'lik işlem hacmi oluştu.

Krizin etkilerinin reel sektörde ciddi bir şekilde hissedilmeye başlanması piyasalarda satış yönünde baskı yaratıyor. Güne düşüşle başlayan endeksler, öğleden sonra kayıplarını telafi etmeye çalıştı. ABD'de beklentilerin üzerinde kar açıklayan Wal-Mart olumlu etki yaptı. Diğer yandan ABD haftalık işsizlik başvuruları beklenenin üzerinde artsa da, dış ticaret açığının beklenenden fazla azalması durumu dengeledi. ABD'de haftalık işsizlik başvurusu 32 bin kişi artarak son 7 yılın zirvesine geldi. ABD'de eylül ayı dış ticaret açığı ise 56.47 milyar dolara geriledi.

Yurtdışındaki olumsuz hava İMKB'de düşüş trendinin devamına neden olurken, IMF'yle anlaşma belirsizliği tepki hareketini de sınırlıyor. Hafta sonu ABD'de gerçekleştirilecek G-20 toplantısında IMF ile görüşmelerin sonuçlanabileceği düşünülüyor. Aşağı yönlü hareketlerde bugün 24.500 seviyesine kadar düşen Bileşik Endeks'te 25.000'nin üzerinde tutunma çabası verilirken, bu seviyede küçük bir direnç oluştu.

Sabah çıkan döviz, tekrar geri çekildi

Durgunluğa bağlı olumsuz algı, döviz cephesinde dalgalı görünüme neden oluyor. Özellikle Türkiye-IMF ilişkileri, doların da seyri açısından oldukça önemli görülüyor. Belirsizlik ise YTL'de değer kaybını artırıyor. Ancak, sabah 1.67 YTL seviyelerini gören dolar, öğleden sonra 1.64'ün altına inmeyi başardı. IMF'yle beklenen anlaşmanın sağlanmasıyla dolar talebinde gevşemenin artabileceği düşünülüyor. Dolar gün sonuna doğru Kapalıçarşıda 1.6330 YTL'de yer alırken, euro 2.0400 YTL'ye indi.

Faiz, durgun görünümünü bozmadı

G-20 zirvesi tahvil-bono cephesinde de beklenti oluşturuyor. Son dönemde işlemlerin iyice düştüğü piyasada sabah dolar kurundaki hareketin etkisiyle yüksek açılış yapıldı. Ardından türev enstrümanlardaki gevşemeye paralel bir miktar geri çekilme gözlendi. Uzmanlar, traderlar ve yatırımcıların somut kararlar alınmadığı sürece alıma yönelmek istediğini ifade ediyor. 23 Haziran 2010 vadeli gösterge tahvilin faizi yüzde 22'nin üzerinde dengelenirken, piyasanın aktif kağıdı 14 Nisan 2010 vadeli tahvilde faiz yüzde 23.06 seviyesinde yer aldı.