Bilgi ve iletişim sektörü 94.3 milyar lira büyüklüğe ulaştı

TÜBİSAD, “Bilgi ve İletişim Teknoloji Sektörü 2016 Yılı Pazar Verileri”ne göre, sektör, TL bazında bir önceki yıla oranla yüzde 14.4 büyümeyle 94.3 milyar lirayı ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), 2016 yılı “Bilgi ve İletişim Teknoloji Sektörü Pazar Verileri”ni açıkladı. Toplantıya görüntülü telekonferans yöntemi ile katılıp açılış konuşmasını yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi ve İletişim teknolojileri (BİT) sektörünün diğer sektörerin gelişimini etkileyen merkezi bir konumda olduğunu belirterek, raporu hazırlayan TÜBİSAD’a ve paydaşlarına teşekkür etti.

Bilgi ve İletişim sektörlerini geliştirmenin önümüzdeki yıllarda daha önemli bir hale geleceğini vurgulayan Sayan, Türkiye’nin bu alanda teknoloji geliştiren ve üretim yapan bir üllke olması için çaba sarf edildiğini söyledi.

Yerli ve milli bir BİT oluşturmanın önemine dikkat çeken Sayan şöyle devam etti:

“Haberleşme sektörünün de içerisinde bulunduğu BİT’in gelişimi ekonomi de çarpan etkisi yapıyor ve çok daha önemli hale geliyor. Biz de üreten kişi, kuruluş ve devlet olarak sadece pazar değil bu teknolojiler geliştiren ve diğerlerine göre daha önde olan konumda olacağımızı düşünüyorum.”

2016 Bilgi ve İletişim Sektörü Pazar Büyüklüğü

TÜBİSAD adına açıklama yapan Deloitte Türkiye’nin Ortağı Tolga Yaveroğlu'nun verdiği bilgilere göre, Türkiye bilişim sektörünün 2016 yılında büyüklükleri şu şekilde sıralandı:

Bilgi ve İletişim Teknolojileri toplam sektör büyüklüğü Türk Lirası bazında yüzde 14.4’lük büyüme ile 2016 yılında 94.3 milyar liralık hacme ulaştı.

Toplam sektör büyüklüğünü oluşturan iki ana unsurdan birisi olan bilgi teknolojileri Türk Lirası bazında yüzde 11’lik büyüme ile 29.6 milyar liraya, İletişim Teknolojileri ise yüzde 16'lık büyüme ile 64.7 milyar liraya ulaştı.

2016 yılında 29.6 milyar liralık büyüklüğe ulaşan Bilgi Teknolojileri sektörünün alt kategorilerindeki büyüklük şöyle oldu:

Bilgi Teknolojileri donanım: 12.9 milyar lira

Bilgi Teknolojileri yazılım: 11.9 milyar lira

Bilgi Teknolojileri hizmet: 4.8 milyar lira

Bilgi Teknolojileri kategorisinde, bir önceki yıla göre en yüksek büyüme yüzde 16.3 ile yazılım kategorisinde gerçekleşti. Yazılım sektöründeki büyümeyi yüzde 14.4 ile hizmet, yüzde 5.1 ile donanım sektörleri izledi.

İletişim Teknolojileri sektörü 2016 yılında 64.7 milyar lira büyüklüğe sahip oldu. Alt kategorilerin dağılımı ise şöyle oldu:

İletişim Teknolojileri donanım: 19.3 milyar lira

İletişim Teknolojileri elektronik haberleşme: 45.4 milyar lira

2016 yılında Bilgi Teknolojileri hizmet kategorisinde yerlilik oranı yüzde 86, yazılım kategorisinde ise yüzde 60 oldu.

İhracat 3.1 milyar lira

Sektörün, toplam ihracat rakamı ise türk lirası bazında bir önceki yıla göre yüzde 32 artarak 3.1 milyar liraya ulaştı. Toplam ihracatın 2 milyar 41 milyon liralık kısmı yazılımdan geldi. Yazılım ihracatı geçen yıla oranla yüzde 41 büyüdü. Yazılımdan elde edilen cironun yüzde on dörtlük kısmı ihracattan geliyor.

Rapora göre, en fazla ihracat yüzde 56 ile Ortadoğu ve Afrika yüzde 20’lik oranla Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldı.

2016 yılında sektörün lira bazında farklı alanlarda gösterdiği büyüklüğe rağmen istihdamda bunu yansıtacak bir artış görülmedi. Bu da şirketlerin verimliliğe önem verdiğini gösteriyor. Sektörün toplam istihdamının yüzde 67'si Bilgi Teknolojileri kategorisinde bulunuyor. Araştırmanın sonuçlarına göre, 2017 yılında da sektörde lira bazında çift haneli büyüme bekleniyor.