Bilişimin en büyüğü Türk Telekom

'İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması'nda Türk Telekom'u Turkcell, Vodafone, Avea ve KVK izledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - "İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması"na göre, 2008 yılında, satış gelirlerine göre sıralamada birinciliği Türk Telekom alırken, onu Turkcell, Vodafone, Avea ve KVK izledi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kuruluşlarının birleştirilmesi, burada tek bir düzenleyici kurumun oluşturulması önümüzdeki orta vadede kaçınılmaz gibi görünüyor" dedi.

İnterpromedya tarafından bu yıl 10'uncusu hazırlanan araştırmanın sonuçları, İTÜ Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezinde düzenlenen törenle açıklandı.

Buna göre, satış gelirlerine göre belirlenen ilk 500 şirket listesinde ilk sırayı yaklaşık 10,2 milyar TL gelirle Türk Telekom aldı. İkinci sıraya yerleşen Turkcell'in geliri yaklaşık 8,8 milyar TL, Vodafone'un geliri 2,7 milyar TL, Avea'nın geliri 2,1 milyar TL, KVK'nın geliri ise 2 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.

İlk 10'da yer alan diğer şirketler ise, sırasıyla Gen-Pa, Indeks Bilgisayak, Hewlett-Packard, TeknoSA ve Digiturk oldu.

Ayrıca son yılda en fazla büyüyen bilişim şirketi ödülüne Helyum, son 3 yılda en iyi performans gösteren bilişim şirketi ödülüne Garaj Mobil ve son 10 yılda en fazla büyüyen bilişim şirketi ödülüne Bimeks layık görüldü.

Törende, yazılım, donanım, hizmet ve özel bölüm başlıkları altında toplam 53 kategorinin birincilerine de ödülleri verildi.

Türkiye bilişim pazarının büyüklüğüne ilişkin verilerin de paylaşıldığı araştırmaya göre, Türkiye bilişim pazarı, 2008 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 9 oranında büyüyerek, 28 milyar doların üzerinde bir pazara erişti.

Yazılım sektörü, pazarın üzerinde bir performans göstererek yılı yüzde 18'lik büyüme ile kapatırken, toplam pazar içindeki payını yüzde 5,3'e çıkardı. Yüzde 13,5 oranında büyüyen hizmet pazarı ise 2 miyar doların üzerinde ciroya ulaşarak, toplam pazar içindeki payını yüzde 7,2'ye yükseltti.


e-imza, finans sektöründen destek bekliyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, günümüzün en popüler konularından olan yakınsamada en çok etkinin görüldüğü alanlardan birinin de bilgi teknolojileri ve iletişim olduğunu belirtti.

Kamuda ihalelerde en düşük teklifi veren şirketi reddetmenin zorluğuna ve özellikle bilişimde fiyatın ötesinde önemli bazı kıstaslar da bulunduğuna işaret eden Acarer, Bilişim Sanayicileri Derneğiyle (TÜBİSAD) başlattıkları sektörde standardizasyon ve sertifikasyon mekanizmasının oluşturulmasına yönelik çalışma hakkında bilgi verdi.

Acarer, sektörün gelişmesinin önündeki risklere de değinerek, Türkiye'de 1 günde 1,9 milyar spam e-posta gönderildiğini, TTnet'le başlattıkları bir çalışmada bu konuda önemli sonuçlar elde ettiklerini ve sonuçları, çalışmanın tamamlanacağı Ağustos ayı sonunda açıklayacaklarını anlattı.

Elektronik imza konusunda baştan beri çok mücadele verdiklerini ifade eden Acarer, "Ama maalesef tüm kamu kuruluşlarından bu konuda yeterli desteği göremiyoruz. Özellikle finans sektörü desteklemezse, e-imzanın yaygınlaşması çok zordur" dedi.

Bunların dışında sektörün vergi sorununa ilişkin düzenlemelerin yapılması için aşağıdan sağlıklı veri akışının önemine dikkati çeken Acarer, internet reklamı konusunda büyüyen bir pastaya karşın herhangi bir düzenleme bulunmadığını, ayrıca bir diğer sorun olan yargı konusunda bilişim mahkemelerinin mutlaka kurulması gerektiğini anlattı.

86 şirket listeye ilk kez girdi

İnterpro Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ruşen Yaykın da bu sene listeye ilk defa giren 86 şirket'e karşılık, 10 yıldır 95 şirket'in listede varlığını koruduğunu ve bunların 43'ünün genel müdürünün bu süre içinde değişmediğini söyledi.

Ödüllerin verilmeye başlandığı 1998 yılında 8,7 milyar dolar pazar büyüklüğüne sahip bilişim sektörünün bu süre içinde yüzde 223 büyüyerek 28,1 milyar dolara ulaştığını aktaran Yaykın, 2008 yılında bilişim teknolojileri pazarının 7,4 milyar dolar, iletişim teknolojileri pazarının ise 20,7 milyar dolar büyüklüğe sahip olduğunu anlattı.

Yaykın, "2009 için yüzde 6 oranında bir düşüş öngörüyoruz. En fazla düşüşün ise yüzde 20 ile bilgi teknolojileri donanımında gerçekleşmesini, yazılım ve hizmetler sektöründe ise yüzde 7 büyüme bekliyoruz" dedi.


İnternet abone sayısı yüzde 30 arttı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, törendeki konuşmasında, bilişimin ufkunun çok açık ve geleceği zengin fırsatlarla dolu bir sektör olduğunu belirterek, Avrupa Birliği'nde yayınlanan bir raporun küresel mali krizden etkilenmeyen tek sektörün bilişim olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Yakınsama olgusunun kurumların düzenleme alanlarını birbirine karıştırdığını ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti:

"Yakınsamada mutlaka orta vadede yasal altyapıyı gözden geçirmemiz gerekiyor ki bu gelişmelerin önünde engel oluşturmayalım. Görüntü video iletişimi ile telekomünikasyon alt yapı iletişimi iç içe girmiş durumda, bunu bir kurala bağlamamız lazım. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kuruluşlarının birleştirilmesi, burada tek bir düzenleyici kurumun oluşturulması önümüzdeki orta vadede kaçınılmaz gibi görünüyor. Sektörün sağlıklı büyümesi için buna hazırlıklı olmamız lazım."

Sektörün gelişmesi için bilişim otoyolların hazırlanmasının da önemine işaret eden Yıldırım, Türkiye'de son 5-6 yılda altyapıya yapılan yatırımla Avrupa'da 7, dünyada 13. sıraya gelindiğini söyledi.

Yıldırım, bilişim alanında yapılan yatırımın 2008 yılında 4 milyar TL'nin üzerinde gerçekleştiğini, yatırım gelir oranın yüzde 25 civarında bulunduğunu, internet abone sayısının yüzde 30 artış gösterdiğini anlattı.

Sektörün kendilerine verdiği iletişimin lokomotifi olma görevini kabul ettiklerini söyleyen Yıldırım, "Bunun yakıtını sizler veriyorsunuz. Türkiye'de iletişim vergileri bu işin yakıtıdır" dedi.

Veri iletişiminde gerçekleştirdikleri vergi indirimlerine de değinen Yıldırım, 2013 yılına yönelik bilgi toplumu olma hedeflerini gerçekleştirmek amacıyla yaptıklarını ifade etti.

"Şu memleketin her tarafını kapsayın"

Numara taşınabilirliğinde 3,9 milyon kişinin bu hizmetten faydalandığını ifade eden Yıldırım, kapsama alanı konusunda ise "İşletmelerden ricam, şu memleketin her tarafını kapsayın, yoksa vatandaş her gün bana selam gönderiyor. O selamı da aynen size iade ederim" diye konuştu.

Yıldırım, vatandaşlık numarası verildiğinde bütün bilgilerin bu numara altında toplanması gerektiğini dile getirerek, "Bu yönde çok ciddi bir çalışma başlatıyoruz. İyi hal kağıdı ya da sabıka kaydı... Vatandaş gidip almayacak, bilgisayardan ya da telefondan girecek oradan iyi hal kağıdını alacak. Veya bir sonraki adımda vatandaş numarasını girecek, bütün işlemler kendiliğinden hallolacak, sadece sonucu alacak. Bilgi toplumundan ben bunu anlıyorum" dedi.

Bakan Yıldırım, bu törende ödül alanların hemen yarından itibaren yine ne yapacaklarını düşüneceklerini belirterek, "İş hayatı böyle. Nerede olursanız olun dinamik bir yapısı var. Memuriyet gibi değil. Memurluk gibisi yok. Herkese tavsiye ederim" sözleri salonda gülüşmelere neden oldu.