Bir köy 300 ton çilek ihraç ediyor

Domaniç ilçesine bağlı Safa köyünde her yıl üretilen ortalama 300 ton çileğin tamamı yurt dışına ihraç ediliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KÜTAHYA - Kütahya'nın Domaniç ilçesinde, bin 400 rakımlı dağlık arazide köylüler tarafından yetiştirilen ve özel bir aromaya sahip olduğu bildirilen çileğin yıllık rekoltesinin tümü, dış ülkelere ihraç ediliyor. İlçe merkezine 11 kilometre uzaklıktaki Safa köyünde yaşayanların çoğu, çilek üretimiyle geçimlerini sağlıyor.

Köyde yaklaşık 90 hanenin geçiminin bağlı olduğu çilek üretimi, suni gübre ve ilaç kullanılmadan yaklaşık bin 400 metre yükseklikteki dağlık arazide, kayın ormanı içinde yapılıyor.
Safa'da çilekler, köyün coğrafi konumu dolayısıyla Türkiye'de çilek hasadının sona ermesinden sonra toplanmaya başlanıyor. Her yıl temmuz ve ağustos aylarında hasat edilen ortalama 300 ton çileğin tamamı, ihracat şirketleri aracılığıyla dış ülkelere pazarlanıyor.

Yetiştiği toprak ve iklim özelliklerinden dolayı özel bir aromaya sahip çileklerde pazarlama sıkıntısı yaşadıklarını belirten köylüler, destek verilmesi halinde üretimi yıllık 300 tondan 3 bin tona çıkarabileceklerini ifade etti.

Çileği ekolojik yöntemlerle üretiyorlar

Çiftçilerden Zeliha Bayrak, atalarının getirdiği fidelerin köy arazisine uyum sağlamasından dolayı köyde çilek üretimine başlandığını bildiğini söyledi.
Başlangıçta köylülerin kendi ihtiyaçlarını karşılamak için yaptığı üretimin, kaliteli ve zengin aromaya sahip çileğe tüccarların talip olmasının ardından piyasa taleplerini karşılamak için geniş çaplı gerçekleştirilmeye başlandığını belirten Bayrak, şöyle konuştu:
"Biz çilek üretimini artırdıkça her yıl köyümüze daha fazla tüccar gelmeye başladı. Şimdi ihracat firmaları sayesinde yurt dışına gönderiyoruz. Yılda 300 tonluk üretimimizin tamamı yurt dışına gidiyor. Üretimimizin bu yıl Almanya ve Suudi Arabistan'a gönderileceğini biliyoruz. Çileğin lezzetinin, çevremizin iklimi ve toprağından kaynaklandığını düşünüyoruz. Bir de gübre gibi katkılar kullanmıyoruz. Kış mevsimi uzun sürdüğü için burada çilek geç oluyor. Tüm Türkiye'de hasat bitince biz hasada başlıyoruz."

Hülya Doğan da köyde çilek üretimiyle genellikle kadınların uğraştığını, erkeklerin de eşlerine gereken desteği verdiğini anlattı.
Sabriye Yavuz, evinin ihtiyaçlarını çilek üretiminden sağladığı gelirle karşıladığını dile getirerek, "Çileği topluyoruz, satıyoruz. Evimize, mutfağımıza katkı oluyor. Genç kızlarımıza çeyiz yapıyoruz. Aile bütçemize katkı sağlamaya çalışıyoruz" dedi.
İsmail Doğan ise Safa çileğinin fiyatının, kalitesine göre düşük olduğunu savunarak, köyde hemen hemen herkesin çilek üretimiyle meşgul olduğunu belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir