Birleşme ve satın almada iki kat artış yaşandı
Türkiye'de birleşme ve satın alma işlemleri 2012 yılında önceki yıla göre yaklaşık 2 katına çıktı ve yeni bir rekor kırdı. 2013 öngörüsü 25 milyar dolar!
İSTANBUL - Denetim ve danışmanlık firması Ernst & Young'ın (E&Y) raporuna göre, Türkiye'de birleşme ve satın alma işlemleri 2012 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık iki kat artışla 23.2 milyar dolar olurken, işlem hacminin bu yıl kamu kaynaklı ve özel sektör işlemleriyle 25 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
E&Y'nin konuya ilişkin toplantısı öncesindeki basın bültenine göre, geçen yıl 315 adet ile işlem bazında rekor kırılırken, değeri açıklanan 131 adet işlemin hacmi 23.2 milyar dolar oldu. Raporda, değeri açıklanmamış işlemlerle birlikte toplam hacmin 30 milyar dolar olduğu tahmini yer aldı.
Yabancı yatırımcılar 2012 yılında 131 işlemde yer alarak 11.7 milyar dolar işlem hacmi gerçekleştirdi. Yerli yatırımcılar, 11.5 milyar dolar işlem hacmiyle toplam işlem hacminin yüzde49'unu gerçekleştirdi.
Ernst & Young Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler, birleşme ve satın alma işlemleri açısından 2012'nin krizden öncesine geri dönüş yılı olduğunu belirtirken, 2013 yılına ilişkin, "Sigorta sektöründe beklenen bazı işlemler var. Tüketiciyle alakalı süpermarket, tüketim maddeleri satan sektörde işlemler olacağını tahmin ediyoruz. Enerji, ulaştırma, yiyecek-içecek, bilişimde işlemlerin hız kesmeden devam edeceğini düşünüyoruz" dedi ve ekledi:
"Böyle baktığımızda önümüzdeki sene için 25 milyar dolarlık tahminimiz var. Özelleştirmelerin başarıyla tamamlanması halinde bu rakam rahatlıkla yukarı gidebilir."
Gıda perakendesi sektöründe Sabancı Holding ve Fransız Carrefour ortaklığı CarrefourSA'da stratejik seçeneklerin değerlendirilmesi için yetki verilirken, bir grup private equity fonunun sahibi olduğu Migros'un da gelecek dönemde birleşme ve satın alma alanında hedef olması bekleniyor.
Gelecek dönem içinde tamamlanması beklenen diğer özel sektör işlemleri arasında, sağlıkta Medical Park, finans sektöründe Yapı Kredi Sigorta'nın satış süreçleri bulunuyor.
Bu yıl 10-15 milyar dolarlık kamu işlemi, 12-15 milyar dolarlık özel sektör işlemi gerçekleşebileceğini söyleyen Cantekinler'in verdiği bilgiye göre 25-30 milyar dolarlık işlem hacmi Türkiye'yi Orta ve Doğu Avrupa'da birinci sıraya yerleştirebilir.
Rapora göre, 2013 yılında geçen yıl gibi ağırlıklı olarak küçük ve orta ölçekli işlemlerin yoğun olması beklenirken, perakende, sağlık ve finans sektöründe büyük ölçekli işlemlerin gerçekleşebileceği öngörülüyor.
Portföydeki özelleştirme işlemleri
Cantekinler, 2013 yılında gerçekleşebilecek özelleştirmelere ilişkin ise şöyle konuştu:
"Portföyde dağıtım ihaleleri var. Liman ve marinalar için yakında danışman atayacaklar. Bazı limanlar marinaya çevrilecek, bazıları da liman olarak kullanılacak. Yabancı yatırımcıdan ilgi göreceğine inanıyorum. Şans oyunları da gündemde. Bunun yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerine ilgi var. İGDAŞ gündemde. İSPARK'ı soran Avrupalı ve ABD'li yatırımcılar var."
2012'nin işlem tutarı açıklanan en büyük 10 işlemi:
* Köprü ve otoyol özelleştirmeleri: 5.72 milyar $
* Denizbank: 3.85 milyar $
* Seyitömer Termik Santrali: 2.25 milyar $
* Boğaziçi Elektrik Dağıtım: 1.96 milyar $
* Anadolu Efes (%24 hisse): 1.9 milyar $
* Gediz Elektrik Dağıtım: 1.23 milyar $
* TAV Havalimanları Holding (%38 hisse): 874 milyon $
* Mustafa Nevzat İlaç: 700 milyon $
* Akdeniz Elektrik Dağıtım: 546 milyon $
* Eurobank Tekfen: 355 milyon $
(Elektrik özelleştirme ihaleleri henüz ÖYK onayı almadı)