Biyoteknoloji yatırımı için kamu alım gücü kullanılacak
Türkiye’nin, kamu alım gücünü, teknoloji transferi ve yerli üretimin artırılmasında kullanmaya yönelik uyguladığı stratejide ilk örnek “Hepatit A aşısı”nda olacak.
Mehmet KAYA
ANKARA - Türkiye’nin, kamu alım gücünü, teknoloji transferi ve yerli üretimin artırılmasında kullanmaya yönelik uyguladığı stratejide ilk örnek biyoteknolojide ortaya çıkacak. Hepatit A aşısının yerli olarak üretilmesi ve bunun karşılığında da alım garantisi verilmesine yönelik teklifler toplandı ve şirket sunuşları alındı. Teknik değerlendirmenin ardından SGK bu alanda şirket seçimi yapacak.
Kamu alımlarının teknoloji transferinde etkin olarak kullanılması için sanayi işbirliği programı, yabancı sermayenin desteklenmesi ve uzun süreli Ar-Ge teşviklerin verilmesinin ardından, alım garantisi modeli de ilk olarak sağlık alanında geliştirilmişti. Alım garantisi modeli, düşük teknolojili ürünlerde de düşük gelirli illerde sanayiyi desteklemek için de kullanılacak. Türkiye’nin ilk kamu alımları yoluyla yüksek teknolojili yatırım çekme uygulaması sağlık alanında gerçekleşecek. Sanayi İşbirliği Programı hayata geçirildikten sonra henüz bu kapsamda bir ihale tamamlanmadı. Bakanlıkların bu program için kendi iç ikincil düzenleme ve kurumsal yapısını oluşturması gerekiyor. Hem Sanayi İşbirliği Programı hem de kendi yasasından gelen yetkilere dayanarak Sağlık Bakanlığı hazırlıklarını büyük oranda tamamladı ve ilk uygulamayı yapmaya hazırlanıyor.
Fiilen Aralık 2015 sonunda çalışmaya Başlayan Sağlık Endüstrileri Yönlendirme Komitesi, biyoteknoloji transferini içeren uygulamayı sonuç aşamasına getirdi.
Aşı üretimi için 10 firma bakanlıkla temasa geçti
DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre, Hepatit A aşısının Türkiye’de yerli olarak geliştirilmesi için ilgili 10 firma bakanlıkla temasa geçti teklifte bulundu. Bu şirketler sunumlarını da tamamladı. Teknik değerlendirme de Komite tarafından tamamlanma aşamasına getirildi. Komitenin teknik seçiminin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu alım garantisini de içerecek şekilde ilgili firma ile süreci sonuçlandıracak. Sağlık alanındaki bir diğer uygulama ise yerli plazmadan plazma ürünleri üretimi olacak. Bu konuda da 13 firma teklifte bulundu ve SGK’ya teknik değerlendirme gönderildi.
Tıbbi cihaz alanında ise MR görüntüleme cihazları, bilgisayarlı tomografi, dijital röntgen, ultrasonografi ve hasta başı monitörlerin yerli olarak üretilmesi için ilgili firmalara çağrı yapıldı. Bu konuda da 13 firmanın teklif sunduğu belirtildi. Firmaların teklifl erinin ve teknik sunuşlarının değerlendirme aşamasında olduğu kaydedildi.
Türkiye, bu tür programlar için sağlık alanında 7 yıl alım garantili bir yetkiye sahip durumda. Bazı firmalar bu alım süresinin uzatılmasını talep ediyordu. Sağlık Bakanlığı da bu yönde bir çalışma yapmıştı ancak henüz sonuçlandırılmadı.