Biz hizmet siyaseti yapıyoruz

112 tesis açıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın "12.12.12'de 112 Dev Eser Milletimizin Hizmetinde" adıyla Voleybol Federasyonu Spor Salonu'nda gerçekleştirdiği programda, şehirleri suyla, mimarisiyle ihya etmeyi, kültürü, sanatı, ekonomisi, refah düzeyiyle insana, insan haklarına, hukuka ve adalete verilen değerleri gözler önüne sermek istediklerini vurguladı.
 
Açılışı yapılan eserlerin Türkiye'nin dört bir yanına dağıldığını, Türkiye'nin her köşesine hizmet götürdüklerini anlatan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
 
"Biz, kimlik siyaseti yapmıyoruz, hizmet siyaseti yapıyoruz. Birilerinin yaptığı gibi toplumu kamplara ayırmıyoruz, kimseyi ötekileştirmiyoruz, kimseyi dışlamıyoruz, kimseyi dışarıda bırakmıyoruz. 780 bin kilometre karelik şu gördüğünüz vatan topraklarının tamamını bir Türkiye bütünü olarak görüyoruz. Bizim farkımız bu.
 
Bakın 17 Aralık'ta Şeb-i Arus törenlerinde bir kez daha anacağımız gönüller sultanı Hazreti Mevlana şöyle diyor; 'Kamil o dur ki koya dünyada bir eser, eseri olmayanın yerinde yeller eser'. Biz de eserlerimizle konuşuyoruz"
 
Başbakan Erdoğan, toplam 16 milyar liralık yatırımla tamamlanan 112 tesisin toplu açılışını gerçekleştirdi.

 

Çiçek'e sürpriz
Konuşması sırasında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nu bir süreliğine kürsüye davet eden Başbakan Erdoğan, bir süre Bakan Eroğlu ile konuştu.
 
Daha sonra sözlerine devam eden Başbakan Erdoğan, Yozgat Musabeyli Barajı'nı TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in çok takip ettiğini, defalarca kendisine "Şu barajı bir an önce bitirmemiz lazım, Yozgat'ın su sıkıntısı" dediğini anlattı. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
 
"Ben de şimdi Veysel Bey'e onu söylüyorum. Musabeyli Barajı'nın adını da Cemil Çiçek Barajı koyalım. Zira yıllarca Yozgat milletvekili olarak, bakan olarak gerçekten Yozgat'ın ihtiyaçlarına hep ilaç olmaya çalıştı. Bugün burada biz de kendisinin haberi yok onun için bu büyük bir sürpriz, Cemil Çiçek Barajı olarak Musabeyli Barajı'nın adını koyalım. O da tüm Yozgatlılara hayırlı olsun inşallah."
 
Kutan ve Özal'ın adı verildi
Malatya'nın yıllarca beklediği Kapıkaya ve Boztepe barajlarının da bugün resmi olarak hizmete açıldığını ifade eden Başbakan Erdoğan, bu barajların 1997 ve 1998'de ihale edildiğini, 2003'e kadar izbedelle beklemeye alındığını bildirdi. 
 
Barajları iktidara gelmelerinin ardından hızla tamamladıklarını vurgulayan Erdoğan, "Bizim ne beklemeye ne de bekletmeye tahammülümüz var" dedi.
 
Barajlardan birine Türkiye'nin dünyaya bakışında bir değişim sürecine imzasını koyan merhum Turgut Özal'ın adını, diğerine yine Malatyalı, DSİ camiasında on yıllarca çalışmış, İmar ve İskan Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yapmış Recai Kutan'ın adını verdiklerini açıklayan Başbakan Erdoğan, "Marifet iltifata tabidir. İltifatsız marifet zayidir. Biz olaya böyle bakıyoruz ve hayırla yad edilmelerini istiyoruz. Ziya Paşa'nın bir sözü var, 'Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri'. Bu büyüklerimiz eserler bıraktılar. Öyleyse bu eserlerin isimlerini de koymamız lazım" diye konuştu. 
 
2071'e kadar
Cumhuriyet tarihinin en büyük içme suyu temin projesi olan Melen Sistemi'nin birinci aşamasının da tamamlandığını söyleyen Erdoğan, "Onu da bugün resmen açıyoruz. İnşallah proje bütünüyle tamamlandığında, 2071'e kadar, yani Malazgirt Zaferi'mizin bininci yıl dönümüne kadar İstanbul'umuzun içme suyu problemi kalmayacak" diye konuştu.
 
Daha sonra, canlı bağlantılarla tesislerin açılışları gerçekleştirildi.
 
Baraj, içme suyu, sulama, taşkın koruma, meteorolojik gözlem istasyonları, tabiat koruma çalışmalarını içeren 112 tesisin açılışı ile birlikte toplam 15 milyar 952 milyon liralık yatırım hizmete alınmış oldu.
 
Tesislerin hizmete girmesiyle yaklaşık 2 milyon 345 bin dekar arazi sulanacak, yılda 8,4 milyar kilowatt saatlik elektrik üretilecek, 614 milyon metreküp içme suyu sağlanacak.
 
Dünyada altıncı
Hizmete giren tesisler arasındaki Artvin Deriner Barajı, 249 metre gövde yüksekliği ile kemer baraj sınıfında Türkiye'nin birinci, dünyanın da altıncı en yüksek barajı oldu, 2,5 milyar liraya mal olan baraj yıllık 2 milyar 118 milyon kilowatt saat elektrik üretimi gerçekleştirecek.
 
Aralarında Yozgat Çekerek, Trabzon Atasu, Bolu Köprübaşı, Bayburt Demirözü barajlarının da bulunduğunu toplam 16 baraj işletmeye alındı.