BNP Paribas, TEB'le yabancılara gayrimenkul satacak

TEB ile BNP Paribas işbirliğiyle yabancılara mortgage yöntemiyle konut ve gayrimenkul satışının tanıtımı Antalya'da yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANTALYA - Dünyanın en büyük bankaları arasında gösterilen BNP Paribas, Türk Ekonomi Bankası (TEB) ortak işbirliğiyle, Türkiye'de tutsat (mortgage) yöntemiyle yabancılara konut ve gayrimenkul satacak.

TEB ile BNP Paribas işbirliğiyle yabancılara mortgage yöntemiyle konut ve gayrimenkul satışının tanıtımı Antalya'da yapıldı. TEB Bireysel ve İşletme Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Cemal Kişmir, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, yurt dışında piyasaların zorlu bir dönemden geçtiğini söyledi.

TEB'in böyle bir ortamda BNP Paribas ile işbirliği yapmasının, her iki kuruluşun da Türkiye'ye güveninin bir ölçüsü olduğunu belirten Kişmir, şunları kaydetti:

"Yabancılara konut ve gayrimenkul satışında Türkiye çok ideal ve çok cazip bir ülke. Türkiye, zengin tarihi ve doğa güzelliği yanında sıcak iklim kuşağında olması, modern ve çağdaş ülke konumda bulunması, AB'ye aday ülke ve yaşam koşullarının ucuz ve uygun olması, yabancılar açısından cazip bir ülke."

Türkiye'de 1934-2003 döneminde yabancılar tarafından 37 bin konut alımı yapıldığını, 2003-2008 döneminde ise bunun 30 binin üzerinde gerçekleştiğine dikkati çeken Kişmir, yabancılar tarafından satın alınan konut ve gayrimenkullerin Ege'de Muğla, Akdeniz'de de Antalya'da yoğunlaştığını söyledi.

Yabancılara konut ve gayrimenkul satışının yüzde 45'ini Antalya, Muğla ve İstanbul'un oluşturduğunu ifade eden Kişmir, konut almada Almanların birinci, İngilizlerin ikinci sırada yer aldığını, Danimarka ile İrlandalıların bu ülkeleri takip ettiğini vurguladı.

BNP Paribas International Buyers'in 30 ülkede faaliyette bulunduğunu anlatan Kişmir, şöyle devam etti:

"Bu kuruluş yeni bir iş modeliyle Türkiye'ye geliyor. TEB müşterilerine İngilizce bankacılık hizmeti veriyor. Ege ve Akdeniz'de geniş şube bağı var. Dünyada yaşanan ekonomik krizden piyasaların etkilenmemesi mümkün değil. Ama şu anda etkilenmiyoruz. Bu nedenle yabancılara konut satışı ortaklığı yapacağımız BNP Paribas International Buyers ile projemizi ertelemedik. Kriz, yurt dışını etkiliyor. Ancak, önümüzdeki dönemde bunun etkisi azalabilir. Durgunluk ve kriz sürekli devam etmez."

"500 milyon dolarlık satış gerçekleştirmeyi hedefliyoruz"

Kişmir, Paribas International Buyers ortaklığı ile yabancılara mortgage ile yılda 3-5 bin arasında konut ve gayrimenkul satarak 500 milyon dolarlık bir satış gerçekleştirmeyi hedeflediklerini kaydetti. Bu krizin, elinde parası olan, ödeme gücü bulunan veya likiditesi olan kişi ve şirketler için fırsat yaratabileceğini anlatan Kişmir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyada yaşanan kriz derinleşiyor. Krizin ülkeleri ve insanları etkilememesi mümkün değil. Muhakkak etkileyecek. Her krizin içinde bir fırsat vardır. Belki farklı tüketici alışkanlıklarını gündeme getirecektir. Türkiye, yaşam açısından çok ucuz bir ülke. Ve yabancıların tercih ettiği yer. Yabancılar emeklilik için geliyor. İspanya ve Fransa gibi lüks turist için gelinmiyor. Yurt dışında emekli olan yabancılar, Türkiye'deki yaşamı daha ucuz buluyor. Bu kriz, elinde parası olan, ödeme gücü olan veya likiditesi olan kişi ve şirketlere de fırsat yaratacaktır. Çünkü fiyatlar daha da aşağıya inecektir. Böylece daha rahat cazip yatırımlar yapabilecek. Kendi içinde piyasanın tamamen duracağı görüşünde değilim. Ama beklediğimiz gelişmeyi 2009'da göremeyebiliriz. Bu nedenle 3-5 bin adet konut satışı yapabiliriz diyorum."

Avrupa'daki orta gelirlilerin de kriz nedeniyle önlerini göremediğini vurgulayan Kişmir, bir grubun emekli olduğu için emekli ikramiyeleriyle Türkiye'ye geldiğini ve konut aldığını, bir grubun da Türkiye'de satın aldığı eve ipotek koydurarak, finansman talebinde bulunduğunu ve parasal sorunlarını çözdüğüne işaret etti.

Dünyada yaşanan ekonomik krize karşı yabancılara konut satışı yapma girişimlerinin hem sektöre hem de ülkeye moral kaynağı olacağını ifade eden Kişmir, "Böyle bir dönemde herkesin morale ihtiyacı var. Her iki ortağın gücü ve kararlığı bunu gösteriyor. Bir yabancı kuruluşun Türkiye kaynaklı konut finansmanı yapıyor olması son derece olumlu" dedi.

BNP Paribas International Buyers Direktörü John Woodhouse

BNP Paribas International Buyers Direktörü John Woodhouse ise, yabancılara konut satışı için Türkiye'nin kendileri açısından çok cazip olduğunu bildirdi. Yabancılardan, Türkiye'de konut ve gayrimenkul alımı konusunda büyük talep olduğunu anlatan Woodhouse, dünyada yaşanan krize rağmen bu krizin kendilerini ve müşterilerini korkutmadığını söyledi. Woodhouse, şunları kaydetti:

"Türkiye yabancılara konut ve gayrimenkul satışında cazip ülke. Dünyadaki kriz uzun dönemde bizi korkutmuyor. Yurt dışından konut alan yabancıların profili de farklı. Onlar da geleceğe yatırım yapmayı hedefleyen, krizden korkmayan müşteri. Şu anda rekabetin çok yüksek olduğu bir piyasada çok girişken olacağız. Önümüzdeki üç yılın sonunda yabancılara konut ve gayrimenkul piyasasının yüzde 10'una sahip olmayı hedefliyoruz."

BNP Paribas'ın dünya çapında güvenilir bir banka olduğunu ve kriz dönemlerinde de ayakta kalmayı başardığını dile getiren Woodhouse, TEB ortaklığıyla gerçekleştirecekleri yabancılara tutsat (mortgage) sistemiyle konut satma projesine önem verdiklerini kaydetti.

BNP Paribas'ın 30 ülkede 20 milyon müşterisi ve 20 bin çalışanı olduğunu, yıllık 100 milyar Avro ciroya ulaştığını vurgulayan Woodhouse, şöyle konuştu:

"Avrupa'da hane varlıklarının büyük bölümünü gayrimenkul oluşturuyor. Avrupalılar, özellikle kuzey ülkelerinde yaşayanlar, sıcak ülkelerden konut ve gayrimenkul edinmek istiyor. İngiltere'de 1 milyon kişi yurt dışında konut ya da gayrimenkul sahibi. Kuzey ülkeleri güneye gidiyor. Avrupa'nın tek paraya avro'ya geçişi avantaj sağladı. İngilizler Fransa ve İspanya'da konut ve gayrimenkul alıyor. Bu piyasada 30 milyar avroluk bir piyasa var. Gelecekte başka ülkelere yönelecekler. Türkiye, bu bakımdan çok cazip bir ülke."