Boğaçay’da ’altın’ akıyor

Konyaaltı İlçesi’ndeki Boğaçay’da, maden arama ruhsatı sahibi firmanın talebi üzerine Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün yaptığı analizde 5 ayrı numuneden 4’ünde tonda 10 gram altın, 50 gram gümüş ve yüzde 20’sine yakın oranda da demir madeni bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Antalya’da Büyükşehir Belediyesi’nin ’Türkiye’nin en büyük ikinci kanal projesini yapacağını açıkladığı Boğaçay’da, Antalya 2’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2003 yılına ait bilirkişi raporunun yanı sıra birçok üniversite, devlet kurumu ve yabancı firma tarafından yapılan analizlerde, alınan kayaç kütlelerinde yoğun oranda altın, gümüş ve demir madenine rastlanıldı. 

Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün analiz raporuna göre bir tonda 10 gram altına ulaşılırken, firmanın belirttiği demir, altın ve gümüş içeren görünür rezerv ise 11 milyon 250 bin ton. 

Altın yatağı çıktı

Uşe Madencilik firmasının maden arama ruhsatı sahibi olduğu bölgede, firmanın işletme ruhsatı ve ÇED izni başvuruları üzerine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nce bölgede tetkik yapıldı. 

2013 yılında yapılan tetkikler sonucu 5 ayrı numunenin alındığı alanda yapılan incelemede bir ton kayaç kütlesinden 4 numunede 10’ar gram altın tespit edildiği belirtildi. Bir numune de ise 0,009 gram altın çıktı. Numunelerde ortalama 50’şer gram gümüş ve 200 kilograma yakın da demire rastlanıldığı raporda belirtildi. Aynı şekilde TÜBİTAK uzmanlarınca da 6 ayrı numune üzerinde yapılan analizlerde benzer oranlarda altın, gümüş ve demir madeni tespit edildi. 

Aramalar devam ediyor

Boğaçay’da ilk olarak 1999’da altın ve gümüş madeni için arama ruhsatı çalışmalarına Altınyunus Madencilik adıyla başladıklarını anlatan Uşe Madenciliğin ortağı Doğan Uludağ, işletme ruhsatı ve ÇED izni için başlattıkları sürecin devam ettiğini söyledi. 

2003 yılındaki mahkeme bilirkişi raporunun da kendi talebi üzerine hazırlatıldığını belirten Uludağ, bölgede İstanbul Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi’nden bilim adamlarının yanı sıra Maden İşleri Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK, Maden Teknik Arama Enstitüsü ile Alman bir firmanın da analiz yaptığını kaydetti. 

1999’lu yıllarda ilk analizlerin 9 Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmet Uzkut tarafından yapıldığını belirten Uşe Madencilik ortağı Doğan Uludağ, 30 numunenin 21’inde ton başına 3 gramdan 30 grama kadar değişen oranlarda altına rastlandığını söyledi. O dönem Altınyunus Madencilik olarak ruhsat aldıklarını ancak rantı yüksek olduğu için engellendiklerini belirten Uludağ, Uşe Madencilik olarak işletme ruhsatı ve ÇED izni alma aşamasında olduklarını kaydetti. 

Kamyon kamyon taşıma yapılıyor 

Şu anda dere yatağından başka bir firma tarafından günde 500- 600 kamyon kayaç kütlesi taşındığını, taşınan alanının da kendi ruhsatları bölgesi içinde olduğunu kaydeden Uludağ, alandan çıkan kamyonların hepsinin farklı yönlere gittiğini, bir kısmının ise Batı Çevre Yolu asfaltında kullanıldığını yönünde duyumlar aldıklarını söyledi. Kayaçlar dolgu malzemesi olarak dahi kullanılsa günde en az 500 bin TL’lik malzemenin taşındığını öne süren Uludağ, "Bizim arama ruhsatımızın olduğu bir bölgede şu anda kamyonlar çalışıyor. Ruhsatlı sahamızda malzeme taşıyan bu kamyonların nereden izin aldığını bilmiyoruz" dedi.

Rantı çok yüksek

Bölgenin rantının yüksek olduğunu kaydeden Doğan Uludağ, altın-gümüş ve demir madeni çıkarma işlemini, işletme ruhsatı ve ÇED izni aldıktan sonra siyanürle değil, suyla bate sistemi ve organize sanayi bölgelerinde yakma sistemleriyle yapılacağını kaydetti. Uludağ, başvurularında, kırma yapılmayacağını, 7 mm ve altı kumun işleneceğini belirtti.