”Bölgede serbest sanayi bölgesi oluşturmayı amaçlıyoruz”

Bakan Ergün, serbest sanayi bölgesi oluşturma fikrinin İran tarafından da ortaya atıldığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VAN - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, amaçlarının hem İran tarafının hem de Türkiye tarafının avantajlarıyla bu bölgede bir serbest sanayi bölgesi oluşturmayı amaçladıklarını belirtti.

Bakan Ergün, Van Valiliğini ziyaretinde yaptığı açıklamada, bölge teşviklerinin ardından özellikle bu bölgedeki illerde yatırımların başladığını, bundan da mutluluk duyduklarını söyledi. Van'ın Türkiye ve bölge illeri için önemli bir il olduğunu vurgulayan Ergün, Van'daki kalkınmanın, bölgedeki illeri de kalkındıracağını ifade etti.

''İran ve Türkiye arasında serbest sanayi bölgesi oluşturma fikri ortaya çıkmıştır. Bu, İran tarafından da ortaya atılan, bizim tarafımızdan da uygun görülen, sınır bölgemizde bir serbest sanayi bölgesi oluşturmadır. Bizim hukuki altyapımız, teşvik sistemimiz böyle bir ortamın oluşturulmasına imkan vermektedir. Aynı zamanda İran'ın enerji, doğal gaz ve hammadde kaynakları konusundaki zenginliği de farklı bir katkı sağlamaktadır. Dolayısıyla amacımız, hem İran tarafının hem de Türkiye tarafının avantajlarıyla bu bölgede bir serbest sanayi oluşturmaktır. Sanayi bölgesini güçlendirerek, aynı zamanda Ortadoğu'nun önemli sanayi ve üretim üssü haline getirmek açısından, bu projeyi önemsiyoruz.''

Bu projenin önemli ayaklarından birisinin de Van olabileceğini anlatan Bakan Ergün, kentin bu potansiyelini değerlendirmek, İran-Türkiye sınırında, bir serbest sanayi bölgesi oluşturmanın adımlarını hızlandırma çalışmalarını yapmak üzere Van'da görüşmeler yapacaklarını söyledi.

"Bölgede yeni bir iklimin meydana gelmesi bizim için önemli"

Bakan Ergün, bu projenin Iğdır'a uzanan ayağının da bulunduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

''Çünkü İran sınırımız, uzun bir sınırdır. Iğdır'da bu projenin bir ayağını oluşturma imkanımız vardır. Bu bölgemiz (Iğdır) ise iki ülke sınırından ziyade, adeta 4 ülke sınırının buluştuğu bir noktadadır. Bu noktalar, Nahcivan bölgesi üzerinden Azerbaycan, aynı zamanda son zamanlarda atılan adımlarla Türkiye-Ermenistan arasındaki ilişkiler ile Azerbaycan-Ermenistan arasındaki ilişkiler çözüme kavuşursa, bir yönüyle Ermenistan, Türkiye ve İran'dır. Bütün bunların bu bölgede sanayi ve ticaretle harmanlanması, bölgenin üretim merkezi haline gelmesi, Ermenistan'dan, Türkiye'den, Nahcivan'dan insanların bu serbest sanayi bölgelerinde işine gelip gidebilme imkanına kavuşması ve bölgede yeni bir iklimin meydana gelmesi, bizim açımızdan çok önemlidir.''

Türkiye'nin komşuları ile sıfır sorun politikasını 7 yıldır sürdürdüğünü, bu politikanın meyvelerini de almaya devam ettiklerini bildiren Bakan Ergün, şöyle devam etti:

''Suriye ile yıllardır devam eden vize sorunları ortadan kalkmıştır. Ama bundan 10 yıl önce Suriye ile savaşalım mı? savaşmayalım mı? gibi çatışma ortamında olduğumuzu unutmayalım. Bugün, Ermenistan ile devam eden çalışmalar da bu politikanın bir sonucudur. İstiyoruz ki hem Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunlar, aynı zamanda Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki sorunlar da bu vesileyle bir paketin içinde çözülsün. İnsanlar artık bu sorunlarla yorulmasınlar. Bu sorunlar bölgeyi yordu. Bu sorunların bölgeyi daha fazla yormasına imkan veremeyiz. Daha ne kadar yorulacak insanlar. Daha ne kadar hayatlarını kaybedecek. Çocuklarının gözlerinin önünden gittiğini daha ne kadar görecekler.''

Vergi indirimleri

Bir gazetecinin özel tüketim vergisine (ÖTV) ilişkin sorusu üzerine Bakan Ergün, konunun gelecek hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulunda değerlendirileceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

''Çünkü her konuyu Ekonomi Koordinasyon Kurulunda değerlendiriyoruz. Teknik çalışmaları bürokratik arkadaşlar bir yere kadar getirdiler. Vergi indirimlerinin şimdiye kadarki analizleri ortaya çıkarılacak. Bu analizler çerçevesinde karar vereceğiz. Ekonomik krizde vergi indirimleri, ekonomide kullanılacak bir ilaç gibidir. Eğer fazla dozda verirseniz, alışkanlık yapar. Uyuşturucu etkisi meydana getirir. Ama erken keserseniz, o zaman da tedavi olmaz. Bu toplantıda ilacı kesme zamanı gelip gelmediğine karar vereceğiz.''

Bakan Ergün bir gazetecinin, Hülya Avşar hakkında açılan soruşturmaya yönelik sorusu üzerine, bunun Türkiye'deki genel tabloyu yansıtmadığını bildirdi.

Bu tür hadiselerle az da olsa karşılaşıldığını anlatan Bakan Ergün, ''Böyle bir soruşturmanın başlatılmış olması, Türkiye'nin aldığı bu kadar mesafeden sonra açıkçası yakışmamıştır. Türkiye'ye yakışan bir tablo değildir. Düşünceyi açıklama hürriyeti sadece hoşa giden düşüncelerin açıklanması hürriyeti değildir. Aynı zamanda hoşumuza gitmeyen düşüncelerimizin de açıklanması hürriyetidir'' diye konuştu.

Van Valisi Münir Karaloğlu, Bakan Ergün'e Van Kedisi başlıklı baston hediye etti. Bakan Ergün, Valilik ziyaretinden ardından Van Belediyesine geçti.