”Bölgesel asgari ücret mantıklı”

Bakan Şimşek, Bazı bölgelerdeki yaşam şartlarının diğer bölgelere göre çok farklı olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DENİZLİ - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, bölgesel asgari ücreti mantıklı ve doğru bir yaklaşım olarak gördüklerini belirterek, bu konuya "belli bir çerçevede oturup bakılmasının gerektiğini" ifade etti.

Bakan Şimşek, Denizli Polisevi'nde, ildeki yerel idareciler ve çeşitli meslek örgütü temsilcilerinin Denizli ekonomisiyle ilgili sunumunu izledi. Basına kapalı olarak yapılan toplantı sonrası Şimşek, "Türkiye: Yeni Program" konulu bir sunum yaptı.

Türkiye'nin bir çok yapısal sorunu bulunduğunu ancak bunlardan en önemlisinin tasarruf açığı olduğunu kaydeden Şimşek, bunun kendini yüksek cari açık ve yüksek faiz olarak gösterdiğini belirtti.

Sosyal güvenlik sistemi açıklarının sürdürülemez olduğunu, bu nedenle bu alanda bir reform yapıldığını anlatan Bakan Şimşek, "Bu konuyu kökten çözdük diyemem ancak orta ve uzun vadede kamu sektörünün tasarruflarını artıracak çok önemli adım attık. Daha da atmamız gereken adımlar var. Çok eleştirilmekle birlikte iddia edildiği gibi çok da radikal bir düzenleme değil. Avrupa'nın en yüksek aylık bağlama oranlarından birisi Türkiye'de" diye konuştu.

Bakan Şimşek, Türkiye ekonomisi için ülkenin rekabet gücünün artırılmasının hayati öneme sahip olduğunu belirterek, bu nedenle istihdam üzerindeki vergi yüklerinin azaltılması, kayıt dışılığın azaltılması, kalifiye eleman yetiştirilmesi programı ve Ar-Ge teşvikleri gibi konularda da düzenlemeler yaptıklarını söyledi.

Türkiye'nin halen Avrupa Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (OECD) ülkeleri arasında istihdamı koruma mevzuatı bakımından en sert ülke olduğunu, bu konuda bir düzenleme yapamadıklarını belirten Şimşek, kıdem tazminatı açısından da Türkiye'nin en yüksek ülkelerden birisi olduğunu ifade etti.

"Piyasayı esnekleştirmek lazım"

Piyasanın esnekleştirilmesi gerektiğini, bunu şu ana kadar yapamadıklarını anlatan Şimşek, şöyle konuştu:

"Bunu biz yapamadık. Mesela part-time çalışmayı getirmek lazım. Piyasayı esnekleştirmek lazım. Bu, kadınlarımızın iş gücüne katılımını artırır. Bunları ilgili kesimlerle oturup konuşmak, bir çözüm getirmek lazım. Önümüzdeki dönemde bunları konuşmak lazım. Mesela asgari ücreti konuşmamız lazım. Bazı bölgelerdeki yaşam şartları ile diğer bölgeler çok farklı. Şırnak'taki kira, ulaşım, gıda masrafları farklı. Oradaki asgari ücretle İstanbul'un göbeğindeki asgari ücretin aynı olması mantıklı değil. Bölgesel asgari ücret bizim de mantıklı, doğru bulduğumuz bir yaklaşım. Fakat bu niye yapılmadı diyeceksiniz. Bu konuda ilgili taraflar şu ana kadar gerekli esnekliği göstermediler. Belli bir çerçevede oturup buna bakılması lazım."

Bakan Şimşek, cari açık sorunun temelinde enerji işalatının yattığını, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için özel sektörün önünü açan yasal düzenlemeler yaptıklarını dile getirdi. Şimşek, yasal düzenlemelerin tamamlandığını, bu konuda hareketlenmenin başladığını, 3-5 yıllık vadede enerji yatırımlarının meyvelerini vereceğini kaydetti.

Bakan Şimşek, hükümetin faiz ve kur konusunda bir politikası olmasının mümkün olmadığını, ülkeye sermaye giriş çıkışının serbest olduğunu, Merkez Bankası'nın da faizleri piyasa koşullarına göre belirlediğini söyledi.

"Faiz yüksekliğinden ve kur düşüklüğünden memnun değiliz"

Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fiiliyatta düşük kur var çünkü ülkeye para giriyor, yüksek faiz var çünkü ülkenin riski yüksek. Borçlanması hala yüksek, sosyal güvenlik açığı yüksek, arada sırada siyasi kazalar oluyor. Cari açık da kur belirsizliği yaratıyor ama bu politika tercihi değil. (Bu Türkiye için en iyi yöntemdir biz bunu yapalım, tekstilcileri, mermercileri mağdur edelim.) Yok öyle bir şey. Tam aksine biz de ne faiz yüksekliğinden ne kurun düşüklüğünden memnun değiliz.

Para giriş çıkışı serbest, diyeceksiniz ki (sınırlama getirin). Bir kere serbest hale getiriyorsanız bir daha kolay kolay sınırlama getiremiyorsunuz. Biz en zoru başaracağız, temel yapısal reformları yapacağız, enerjiyi rekabetçi hale getireceğiz, iş ortamını iyileştireceğiz, Ar-Ge'yi artıracağız. Biz zoru başarmalıyız. Çünkü bunu yaparak aslında kalıcı düzenleme yapıyoruz. Mesela sosyal güvenlik reformu popüler mi? Kimse sokağa çıkıp (Allah razı olsun) dedi mi? Tam aksine protesto ettiler ama bunların yapılması lazım."

Şimşek, enflasyon konusunda Türkiye'nin dünya ortalamalarına göre daha kötü durumda olmadığını, dünya ortalamasının geçen yıla göre iki kat artmasına rağmen Türkiye'nin yüksek enflasyon sıralamasında daha iyi bir noktaya geldiğini kaydetti.

Yeni bir teşvik sistemi üzerinde çalıştıklarını, bunun yakın dönemde açıklanacağını da kaydeden Şimşek, Gaziantep ve Denizli gibi bazı illerin, zayıf ve güçlü noktalarını, birikimlerini dikkate alarak esnek bir sistem içinde değerlendirilmesi gerektiğini, bu yönde bir değerlendirme yapacaklarını dile getirdi. Şimşek, sektörlerin ömür boyu fason üretmekle bir yere varamayacağını, sanayinin birikimlerini markaya ve daha üst kategorilere dönüştürmesi gerektiğini sözlerine ekledi.