Bölgesel kalkınmaya 'kadın' eli değiyor
Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerindeki kadın sivil toplum kuruluşları desteklenecek ve böylece kamkınmaya katkı sağlanmaya çalışılacak.
ŞANLIURFA - Yeni teşvik yasasının ardından bölgesel kalkınmanın desteklenmesine yönelik yeni bir adım daha atıldı. Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki kadın STK'lar desteklenerek bölgesel kalkınmaya katkı sağlanacak. 3 milyon euro hibe desteği ile üç bölgede yaşayan kadınların güçlendirilmesi ve bu yolla bölgeler arası gelişmişlik farkının azaltılması hedefleniyor.
Toplam mali büyüklüğü 5 milyon Euro olan ve AB tarafından desteklenen GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından uygulanan, " Kadın ve Kadın STK'ların Güçlendirilmesi Projesi' Hibe toplantısı dün yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, İdare'nin GAP Bölgesi dışında uyguladığı ilk proje olduğunu söyledi. Karahocagil, "Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgeleri'ndeki kadınların yaşam kalitesinin arttırılması için bu bölgelerde çalışmakta olmanın mutluluğu içindeyiz. Avrupa Birliği finansman desteği ile Mayıs 2010'dan bu yana uygulamakta olduğumuz projenin hibe bileşeni kapsamında 36 proje yaklaşık 3 milyon euro hibe desteği aldı. Projeler uygulanmaya başlandı, uygulamalar başta kadın sivil toplum kuruluşları olmak üzere üç bölgede yaşayan kadınların güçlendirilmesine ve bu yolla bölgeler arası gelişmişlik farkının azaltılmasına katkıda bulunacak" dedi.
SODES'e 4 yılda 160 milyon TL'lik destek
Kadınların ve Kadın STK'ların Güçlendirilmesi Projesi'nin Hibe Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Muhsin Altun, programın temel amacının üç bölgede bölgesel eşitsizliklerin azaltılarak kadın STK'ların kapasitesinin geliştirilmesi olduğunu söyledi. 250 proje başvurusunun 36 adedinin hibe almaya hak kazandığını aktaran Altun, projeye ilişkin avans ödemelerinin aktarılmaya başlandığını bildirdi. Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ise konuşmasında kırsaldaki kadınların sorunlarına değindi. Sosyal Destek Projeleri'ne (SODES) değinen Güvenç, bu kapsamda dört yılda 160 milyon liralık kaynak verildiğini söyledi. SODES projelerinde merkeziyetçi zihniyetin terk edildiğini aktaran Vali Güvenç, "2008 yılında dokuz STK proje yapmış, 2011 yılında bu sayının altmışın üzerine çıktı" dedi.
Proje giderlerine 'el insaf'
Kadınların daha gayretli olması gerektiğini ifade eden Güvenç, örgütlenmenin ve lobi oluşturmanın önemine dikkat çekti. Güvenç, "Evde oturarak bir şey üretmeden, fedakarlık yapmadan bir şeyler elde etmenin imkanı yoktur. Dünyada korkunç bir rekabet var. Bunları aşmanın yolu da yine kadınlarımıza düşmektedir." diye konuştu. Güvenç, projelerin yeni yüzlere açılması için varoşlara gidilmesi gerektiğini belirterek gençlik merkezlerinin saat 17.00'de kapatılmaması gerektiğini kaydetti. Çocukların kapıda bekleyebildiğini ifade eden Güvenç kadın merkezlerinin hafta sonlarında kapanmasını da eleştirdi. Güvenç, projelerde en büyük payın eğiticiler ve proje sahiplerinin almaması gerektiğini ifade ederek projenin gider kalemine bakıp 'el insaf' denmesi gerektiğini kaydetti.
3 bölgede 75 kadın STK kuruldu
"Kadın ve Kadın STK'ların Güçlendirilmesi Projesi"nin uygulama alanında 30 il bulunuyor. Bölgelerin "Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması" araştırmasına göre Türkiye'nin yedi bölgesi arasında bu üç bölge beş, altı ve yedinci sırada yer alıyor. Bu üç bölgenin yerel ihtiyaçlarını karşılayan hibe projeleri ile on binlerce kadına ulaşmak hedefleniyor. Yeni kurulan kadın STK'larını da hedef kitlesine alan hibe programı kapsamında 3 bölgede 75 yeni kadın STK'sı kuruldu, kurulan yeni STK'ların 10 tanesi hibe almaya hak kazandı. Hibe programlarının çıktısı olarak bu sayının giderek artması planlanıyor.