Borik asit üretimi 3 kat artacak
Emet Bor İşletmesi'nde, yıl sonunda yapımına başlanması planlanan 3'üncü üniteyle borik asit üretim miktarı yıllık 250 bin tondan yaklaşık 750 bin tona yükselecek.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
KÜTAHYA - Kütahya'nın Emet ilçesinde yer alan Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı Emet Bor İşletmesi'nde, yapımına yıl sonunda başlanması ve gelecek yıl hizmete girmesi planlanan 3'üncü üniteyle borik asit üretim miktarı yıllık 250 bin tondan yaklaşık 750 bin tona yükselecek.
Bor rezervlerinde lider ülke Türkiye'deki bor rezervinin yaklaşık yüzde 72'sine sahip Emet'te, bu madenden daha fazla yararlanılması ve üretim kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalara devam ediliyor.
İki ünitede yılda toplam 250 bin ton borik asit üretilen fabrikanın kapasitesinin artırılması için 3'üncü ünite yapımına karar verildi. İhaleye ilişkin belgeler hazırlandı ve çeşitli firmalara sunuldu. İhalenin yaz aylarında gerçekleştirilmesi ve ünitenin yapımına yıl sonuna doğru başlanması hedefleniyor.
Yapımı için 600 bin lira harcanması öngörülen ünite faaliyete geçtiğinde yıllık borik asit üretim miktarı yaklaşık 750 bin ton olacak.
Gelecek yıl faaliyete girmesi beklenen 3'üncü üniteyle bin 900 kişi olan istihdam sayısının 2 bin 900'e çıkması öngörülüyor.
Çok Amaçlı Borik Asit Tesisi ağustosta hizmete girecek
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nce Emet'te yaklaşık 4 ay önce yapımına başlanan çok amaçlı borik asit tesisinde ise yıllık 50 bin ton üretim hedefleniyor.
LCD televizyon ve cep telefonlarında da kullanılan borik asidin üretileceği tesisin ağustos ayında faaliyete girmesi ve buradan yılda 37,5 milyon dolar gelir elde edilmesi bekleniyor.
Yerli LCD televizyon ve cep telefonların üretiminin artışına katkı sağlayacak borik asit, borun ergimiş haldeki cam ara mamulüne katılması ve akışkanlığının artırılmasıyla elde ediliyor. Bu da ürünün yüzey sertliği ve dayanıklılığını yükseltiyor.
Borik asit üretiminde kullanılan sülfürik asidin Emet'te üretilmesi amacıyla da çalışma başlatan Eti Maden İşleri Genel Müdürlüğü, yıllık 300 bin ton sülfürik asit üretilecek tesisin yapımına başladı. Tesis faaliyete girdiğinde işletmenin ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin buradan karşılanması ve enerji maliyetinin azaltılması planlanıyor.