Borsa, satış baskısına dayanamadı

İMKB, yurtdışından gelen olumsuz bilançolar, Gürcistan-Rusya gerginliği ve alternatif piyasalardaki yükselişle geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), günün ikinci yarısında artan satış baskısıyla düştü.

İlk seansta 41,237 puana kadar gevşeyen Ulusal 100 Endeksi bir miktar tepki alımı ile 41,800 seviyesine yükselerek, 41,500 seviyesinde yatay seyir izledi ve ilk seansı 127.67 puan düşüşle 41,499.99 puandan tamamladı.

İkinci yarıda bir süre 41,500 civarında yatay seyir izleyen endeks, ABD'de Fannie Mae'in beklenenden oldukça kötü rakamlar açıklaması ve Rusya ile Gürcistan arasında tırmanan gerginliğin etkisiyle satış baskısı altına girdi, 40,770 puana kadar geriledi. İMKB 100 Endeksi günü yüzde 1.63'lük veya 677.75 puan düşüşle, 40,949.91 puandan tamamladı. İkinci seansta işlem hacmi 787.612.232 YTL olurken, toplam işlem hacmi 1.671.027.505 ise YTL olarak gerçekleşti.

Dün ABD borsaları olumsuz kapanışının ve bu sabah Asya'da Nikkei dışındaki borsalarda hafif aşağı yönlü-yatay kapanışlar olmasının ardından güne satıcılı başlayan İMKB'nin, vadeli ABD endeks kontratlarının artıya geçmesi ve Avrupa borsalarındaki kısmi alıcılı seyrin etkisiyle bir miktar tepki verdiği görüldü.

Bugün dünyanın önde gelen tahvil sigortası şirketlerinden MBIA'in olumlu kar rakamına rağmen, ABD'nin en büyük konut finansman şirketlerinden Fannie Mae'in beklenenden oldukça kötü bir rakam açıklaması, Gürcistan ile Rusya arasında yükselen tansiyona yönelik gelişmeler, yurtdışı piyasalarda olumsuza dönen seyir ve alternatif piyasalardaki yükseliş eğilimi İMKB'de satışların artmasına neden oldu.

Yurtiçinde sanayi üretim ve dış ticaret rakamlarının ardından gözler gelecek hafta Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınacak faiz kararına çevrildi.

Piyasada faizlerde çeyrek puanlık artırım kararı alınacağı ile değişikliğe gidilmeyeceği ile ilgili beklentiler dengede bulunuyor.

IMF ile gerçekleştirilen görüşmeler haricinde yurtiçinde gündem yaratacak çok fazla gelişme bulunmaması nedeniyle, önümüzdeki süreçte yurtdışına bağlı seyir izleneceği öngörülüyor.