Borsa, yurtdışı etkisinde geriliyor

Ulusal 100 Endeksi, 127 puan düştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Yurtdışı piyasalardaki dalgalanmalardan dolayı yön bulmakta zorlanan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), politik risklerin azalmasının etkisiyle satışların alımlarla karşılandığı gözleniyor.

Güne 41,479 puanla başladıktan sonra 41,237 puana kadar gevşeyen Ulusal 100 Endeksi bir miktar tepki alımı ile 41,800 seviyesine yükseldi. 41,500 seviyesinde yatay seyir izleyen endeks, yüzde 0.31'lik veya 127.67 puan kayıpla 41,499.99 puandan tamamladı. Birinci seansta işlem hacmi 883.415.273 YTL olarak gerçekleşti.

Dün ABD borsaları, konut satışları rakamlarının beklentilerden iyi gelmesine rağmen, sigorta şirketleriyle ilgili beklentilerin AIG sonrası olumsuza dönmesi, bankalarda satışın hızlanması, Wal-Mart satışlarının beklentilerin altında kalması, Moody’s’in American Express’i kredi notunu düşürme ihtimali ile mercek altına alması, BTC petrol boru hattındaki yangının petrol fiyatlarını yükseltmesi, Citigroup’un, yatırımcılara sattığı ihale faizli menkul kıymetleri geri almak üzere yapacağı ödemenin olumsuz algılanması ve işsizlik başvuruları verisinin 2002 Mart ayından bu yana en yüksek seviyesinde açıklanarak beklentilerden oldukça olumsuz gelmesi nedeniyle hızlı düşüş kaydetti.

Dün ABD borsalarının olumsuz kapanışının ve bu sabah Asya'da Nikkei dışındaki borsalarda hafif aşağı yönlü-yatay kapanışlar olmasının ardından güne satıcılı başlayan İMKB'nin, vadeli ABD endeks kontratlarının artıya geçmesi ve Avrupa borsalarındaki kısmi alıcılı seyrin etkisiyle bir miktar tepki verdiği görülüyor.

Bugün ABD'de TSİ 15:30'da açıklanacak birim işgücü maliyet verisi ile birlikte ABD'nin en büyük konut finansman şirketlerinden olan Fannie Mae ile dünyanın önde gelen tahvil sigortası şirketlerinden MBIA tarafından yapılacak kar açıklamaları dikkatle

takip edilecek.

Yurtiçinde sanayi üretim ve dış ticaret rakamlarının ardından gözler gelecek hafta Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınacak faiz kararına çevrilmiş durumda bulunuyor. Piyasada faizlerde çeyrek puanlık artırım kararı alınacağı ile değişikliğe gidilmeyeceği ile ilgili beklentiler dengede bulunuyor.

IMF ile gerçekleştirilen görüşmeler haricinde yurtiçinde gündem yaratacak çok fazla gelişme bulunmaması nedeniyle, önümüzdeki yurtdışına bağlı seyirler izleneceği düşünülüyor.