Borsada kar satışları etkili oldu

IMF'yle gerçekleştirilen temasları izleyen İMKB de, yurtdışı piyasalara paralel satıcılı görünüm sergilendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

İSTANBUL - Satışların etkili olduğu günde borsa yüzde 2 değer kaybetti. Ulusal-100 Endeksi, günü 542 puan düşüşle 26.126 puandan tamamladı. Gün sonunda 1 milyar 50 milyon TL'lik işlem hacmi gerçekleşti.

IMF'yle gerçekleştirilen temasları izleyen borsada bugünkü açıklamalar soru işaretleri yarattı. Başbakan Erdoğan, Davos'ta dün IMF Başkanı Lipsky ile yapılan görüşmelerin faydalı geçtiğini belirterek, çözüme yönelik bir yaklaşım olduğunu açıkladı. Daha sonra basına verdiği demeçte ise; işin sonuna gelindiğini ancak yeni maddelerden rahatsızlık duyduklarını aktardı. Bu arada IMF'nin daha sıkı bir mali disiplin ve faiz dışı fazla istediği öğrenildi.

Yurtdışı piyasalar da ise dünkü hızlı çıkış sonrası kar satışları vardı. ABD'deki verilerin beklenenden kötü gelmesi ise satışları daha da artırdı.  ABD'de işsizlik maaşı almak için yapılan başvuruların sayısı bir önceki haftaya göre 3 bin kişi artarak 588 bin kişi oldu. Piyasalarda işsizlik başvurularının 4 bin azalması bekleniyordu. Diğer yandan Aralık ayında dayanıklı mal siparişleri yüzde 2 düşüş beklentisine karşın yüzde 2.6 azalırken, Kasım ayındaki yüzde 1.5'lik düşüş yüzde 3.7 düşüş olarak revize edildi. Şimdi ise piyasaların en önemli beklentisi ABD'de yarın açıklanacak büyüme verisi. Ancak, akşam açıklanacak verinin etkisi yurtiçinde pazartesi görülecek.

Bu arada ABD'de 819 milyar dolarlık ekonomiyi canlandırma paketi Temsilciler Meclisi'nden geçti. Yeni paketin önümüzdeki hafta Senato'da oylanması bekleniyor. Öte yandan ABD Merkez Bankası Fed, beklendiği gibi 0.25 olan gösterge faizi sabit tuttu. Fed'in toplantı sonunda yaptığı değerlendirmeler ise piyasayı tatmin etmedi. Temkinli duruşunu koruyan Fed, hazine tahvillerini alıp almayacağı konusunda net bir tavır yansıtmadı.

Faiz ve dolar cephesi sakin

Hisse senetleri piyasasında sert düşüşler yaşanırken, dolar ve faizde ise dengeli seyir izlendi. Dolar 1.62 TL seviyesinde yer alırken, Euro 2.1200 TL'den el değiştirdi. Günü yüzde 15.08 bileşik seviyesinden kapatırken, yarına valörlü işlemlerde yüzde 15.00 seviyesine geriledi.