”BOTAŞ'ın teminat istemesini hazmedemiyorum”
Çağlayan, BOTAŞ'ın alacakları içinde sanayicinin borcunun yok denecek kadar az olduğunu söyledi
İSTANBUL - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, böylesine bir ortamda BOTAŞ'ın sanayiciden teminat mektubu isteyerek, sanayiciyi banka önlerinde bekletmesini kendisinin de hazmedemediğini belirtti.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısına katılan Çağlayan, İSO yöneticileri ile meslek komiteleri adına sorunları dile getiren sektör temsilcilerinin ardından yaptığı konuşmada, yaşanan krizin Türkiye kaynaklı olmadığını ancak kuş gribi salgını gibi Türkiye'yi de etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti. "Bana göre daha bunun başlarındayız" diyen Çağlayan, Türkiye'yi 2009'un ilk çeyreğinde sıkıntılı günlerin beklediğini söyledi.
Artık sanal balonların patladığını, asıl olan üretim ve reel sektörün ön plana çıktığını aktaran Çağlayan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olarak bir ilki gerçekleştirdiklerini, yıllardır hayalini kurduğu girişimci bilgi sisteminin hazırlandığını, artık Türkiye'nin bir haritası, radarı bulunduğunu söyledi. Çağlayan, bu sistem sayesinde 224 sektörün çeşitli riskler konusunda izlenebildiğini anlattı.
Yaşanan daralmayı tetikleyen iki faktör olduğunu söyleyen Çağlayan, bankacılık sisteminin geçmiş dönemlerdeki alışkanlığını sürdürerek, reel sektöre verdiği kredileri azalttığını, faizleri artırdığını ve bazı kredileri geri çağırdığını söyledi. Aynı zamanda özel sektörün de kendini garantiye alma çalışmasının, bu daralmayı tetiklediğini belirten Çağlayan, bankacılık sektörünün işlevinin topladığı mevduatı dağıtmak olduğunu hatırlattı.
"Sanayicinin borcu yok denecek kadar azdır"
Zafer Çağlayan, BOTAŞ'ın sanayiciden teminat mektubu istemesine ilişkin olarak da, şunları söyledi:
"Böylesine bir ortamda BOTAŞ'ın sanayiciden teminat mektubu isteyerek sanayiciyi banka önlerinde bekletmesini ben de hazmedemiyorum. Böyle bir ortamda bunun getirdiği ilave maliyeti de biliyorum. Bazı bankalarda tezgah altı faizlerle yüzde 6-7 faizler çekildiğini de biliyorum. Bu noktada BOTAŞ'ın yapacağı şey... İlla bir teminat almak istiyorsa, bunun elli tane yöntemi vardır. BOTAŞ'ın alacakları içinde sanayicinin borcu yok denecek kadar azdır."
2003 yılında sicil affı gerçekleştirildiğini hatırlatan Çağlayan, o dönemde çek-senet ödeyemeyenlerin olduğunu, bugün de aynı problemlerin devam ettiğini söyledi. Çağlayan, "Bankaları etik davranmaya davet ediyorum. Bir işletmenin çeki, karşılıksız çıkabilir. Senedi protesto olabilir. Bunu yerine koymuşsa, Merkez Bankası kayıtlarından ve bankaların kara listesinden silinmesi gerekir" diye konuştu.