Bozuk meralar meyve bahçesi olacak

Giresun'da başlatılan çalışmayla, 11 bin hektarın üzerinde tespit edilen bozuk mera alanlarına ceviz, karadut ve kızılcık fidanları dikilerek yöre ekonomisine katkı sağlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GİRESUN- Giresun'da başlatılan çalışmayla, 11 bin hektarın üzerinde tespit edilen bozuk mera alanlarına ceviz, karadut ve kızılcık fidanları dikilerek yöre ekonomisine katkı sağlanacak. Vali Dursun Ali Şahin, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun Giresun ziyaretinde gündeme gelen "bozuk nitelikteki mera alanlarının tespitine yönelik" 5 aylık bir çalışma yürüttüklerini belirtti.

Şahin, ilçe kaymakamları ve köy muhtarlarıyla yaptıkları görüşme sonucunda 11 bin hektarın üzerinde bozuk mera alanı tespit ettiklerini, bu alanların büyük bölümünün iç kesimlerdeki Şebinkarahisar, Çamoluk ve Alucra ilçelerinde bulunduğuna değinerek, "Tespit edilen bu bozuk mera alanlarını meyve bahçelerine dönüştüreceğiz. Bu kapsamda özellikle ceviz, karadut ve kızılcık fidanları dağıtacağız. Valilik, İl Özel İdaresi ve Orman Bölge Müdürlüğü'nce ortak çalışma yürüteceğiz. Proje hazırlayarak bizlere sunan vatandaşlarımıza destek vererek üretim sağlayacağız. Proje kapsamında önümüzdeki yıldan itibaren Şebinkarahisar ilçesinde her yıl 100 bin aşılı fidanı ücretsiz dağıtacağız" dedi.

"Şebinkarahisar'ı cevizin merkezi haline dönüştüreceğiz"

Şebinkarahisar ilçesinde yetiştirilen cevizin kabuğunun son derece ince, içinin dolgun olması dolayısıyla çok tercih edilen özel bir çeşit olduğuna dikkati çeken Şahin, şöyle konuştu: "Şebinkarahisar cevizi son derece kaliteli olmasına rağmen üretim yetersiz. Önümüzdeki 5-6 yıl içinde Şebinkarahisar'ı cevizin merkezi haline dönüştüreceğiz. Ülkemizde bugün cevizin yüzde 70'i ithal edilmekte, yüzde 30'u da ancak yerel imkanlarla karşılanmakta. Bu projenin gerçekleşmesiyle inanıyorum ki sadece Şebinkarahisar, yüzde 15 oranında Türkiye'nin cevizini karşılayacak seviyeye gelecek. Cevizin yanı sıra bölgede aşılı karadut ve kızılcık fidanları da dağıtacağız. Bunun için büyük seralar oluşturuldu. Projeli olmak şartıyla halkımıza bu fidanlardan da dağıtarak tarım alanında gelişim sağlayacağız."

Kentten köye dönüş sağlanacak

Vali Şahin, yurt dışı ve il dışındaki vatandaşların köylerine dönüşünü sağlamak için "Haydi Köyümüze Geri Dönelim, Sevgimizi Köyümüze Geri Verelim" projesi başlattıklarını ve bozuk mera alanlarına dikilecek fidanlarla geri dönüş yapanlara tarımsal iş gücü ile ekonomik getiri sağlanacağını anlatarak, şunları kaydetti:

"Yurt dışında ya da il dışındaki vatandaşlarımızı tarımsal iş gücü yönünden Şebinkarahisar'a çekmek emelimiz, idealimizdir. Projemiz kapsamında vatandaşların geri dönüşüne katkı sağlayacağız. Bozuk mera alanlarına da ceviz, karadut, kızılcık gibi meyvelerin yanı sıra, yerine göre taflan, incir, ıhlamur ağaçları da dikeceğiz. Bunlar büyüdüğünde köylülere zimmetleyeceğiz. Bütün meyveleri toplayıp kazanç sağlayacaklar. Bu çalışma uzun vadede yöre ve ülke ekonomisine büyük katkı yapacak. İleride istediğimiz randıman temin edildiğinde yerli tüketimin yanı sıra ihraç edilme imkanı da olacak. Bu da yöreye büyük ekonomik kazanımlar sağlayacak."

Bu konularda ilginizi çekebilir