Bu başarı hikayesini yazan Türk özel sektörüdür

Hisarcıklıoğlu, "Olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye, ilk kez Çin'den sonra en hızlı büyüyen ülke oldu. Bu müthiş başarı hikayesini yazan Türk özel sektörüdür. Son bir yılda özel sektörümüz 140 milyar dolar yatırım yaptı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

ANKARA - TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünyadaki olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye'nin, tarihinde ilk kez Çin'den sonra dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu belirterek, "İşte bu müthiş başarı hikayesini yazan Türk özel sektörüdür, sanayicimizdir, girişimcimizdir. Zira, son bir yılda özel sektörümüz tam 140 milyar dolar yatırım yaptı" dedi.


Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ'de düzenlenen Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi, TOBB Sanayi Odaları Konseyi ve Yüksek Koordinasyon Kurulu toplantısında, bu hafta peş peşe iki iyi haberi birden aldıklarını söyledi.


İlk olarak, hafta başında 2011 yılı büyüme rakamlarının açıklandığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, Türkiye ekonomisinin 2011 yılında yüzde 8,5 oranında büyüdüğünü, milli gelirin tarihinin en yüksek seviyesine çıkarak, 772 milyar dolara, kişi başına milli gelirin ise 10 bin 444 dolara ulaştığını ifade etti.


Bu dönemde, sanayi sektörünün yüzde 9 oranında büyüyerek, ekonominin itici gücü olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Bir yanda batımızdaki Avrupa'da büyük bir ekonomik kriz yaşanıyor. Avrupa Birliği (AB) ekonomileri, küçülürken, AB vatandaşlarının hayat standardı düşüyor. Öbür taraftan, güneyimizdeki ülkeler siyasi sorunla boğuşuyor, yeni bir siyasal sistem kurmanın sancıları yaşanıyor. İşte Türkiye, bu ateş çemberinin tam ortasında, tam gaz yoluna devam ediyor" dedi.


Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye'nin, tarihinde ilk kez Çin'den sonra dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
"İşte bu müthiş başarı hikayesini yazan Türk özel sektörüdür, sanayicimizdir, girişimcimizdir. Zira, son bir yılda özel sektörümüz tam 140 milyar dolar yatırım yaptı. Bunun 100 milyar doları makine ve teçhizat yatırımıdır. Sadece bir yıl içinde özel sektörümüz 1,1 milyon kişiye kayıtlı istihdam sağladı, 135 milyar dolar ihracat yaptı. Ben buradan tüm özel sektörümüze, sanayicilerimize, şirketlerimize teşekkür ediyorum."

Yeni Teşvik Sistemi

İkinci müjdenin ise, Yeni Teşvik Sistemi olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, yeni sistemle şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı teşvik programının oluşturulduğunu ifade etti.


Yeni Teşvik Sistemindeki, özellikle 5 unsuru çok önemsediğini belirten Hisarcıklıoğlu, bu unsurları şöyle sıraladı:
"Teşvik sisteminde bölgelerin il bazında 6'ya ayrılması çok önemlidir. Bu sayede iller arasındaki dengesizlikler en aza indirilmiştir. Ekonomi yönetimimiz burada da bir ilki gerçekleştirmiş ve yeni ihtiyaçlara göre illerin bölgeler arasında geçiş yapabilmesinin önünü açık tutmuştur. Yeni Teşvik Sisteminde stratejik sektörlere, yatırım yerine bakılmaksızın, büyük teşvikler verilmesi çok önemli bir adımdır. Bu yatırımlarda bir yandan yüksek teknolojili sanayiye geçiş ve cari açığı azaltma hedefi gözetilmiş ama diğer yandan da büyük istihdam sağlayan geleneksel sektörlerimiz ihmal edilmemiştir. Özellikle bütün dünyada işsizlik sorununun hızla büyüdüğü bir dönemde istihdam yoğun sektörlerimize verilen bu desteğin sonuna kadar arkasındayız.


Yeni bir unsur olarak, faiz desteklerinin geniş bir kapsamla yer alması, özel sektörün yatırımlarını artıracak en önemli unsurlardan biridir. Zira ülkemizde firmaların en büyük sorunlarından biri de finansman maliyetlerinin yüksekliğidir. Özellikle Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) yapılacak yatırımlara ilave teşvik verilmesi vizyoner bir adımdır. Çünkü OSB'lerimiz, adeta sanayi tarlasına ekilmiş tohumlardır. Bugün Türkiye bölgesinin en büyük sanayi devi ise bunun altında yatan temel, Anadolu'da OSB'lerin kurulmasıdır. Bu teşvikte yer alan OSB desteği ve yatırım indirimi ile birlikte OSB'lerimiz birer silikon vadisine dönüşecektir. Son olarak, Türkiye'de ilk defa kapsamlı bir şekilde, ortaklık kurarak yatırım yapan firmalara ilave teşviklerin verilmesi, devrim niteliğinde bir anlayış değişikliğidir. Hükümetimiz bu konuda önemli bir kapı açtı. Özel sektör olarak biz de üzerimize düşeni yapmalı, 'Küçük olsun, benim olsun' anlayışını artık terk etmeliyiz."
Yeni Teşvik Sistemi'nde bazı sorunlarla karşılaşılabileceğini, ancak eleştirmek yerine mevcut sistemden en iyi şekilde nasıl yararlanılacağını düşünmek gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, TOBB'un her türlü desteği vermeye hazır olduğunu ifade etti.

"2023 hedeflerine yürekten inanıyoruz"

Tüm ülkeler kendi sorunlarıyla boğuşurken, Türkiye'nin gözünü 2023'e çevirdiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, özel sektör olarak 2023 hedeflerine yürekten inandıklarını söyledi.
 

Bu kapsamda, Yeni Türk Ticaret Kanunu'ndaki sorunlu alanların hızla revize edilerek, en kısa zamanda yürürlüğe girmesi gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Artan teknik ara eleman ihtiyacının karşılanması için, Mesleki Eğitim Sistemi hızla değiştirilmelidir. Sanayi odalarımız ile ticaret ve sanayi odalarımız ve OSB'lerimiz, mesleki eğitim sistemine hızla dahil edilmelidir.

Odalarımız hem ihtiyaç duyulan alanlarda mesleki okul açarak sisteminin bir parçası olmalı, hem de ilin ihtiyaç duyduğu mesleklerin ve müfredatın belirlenmesinde rol almalıdır. Ticaret hayatına ve sanayide markalaşmaya yön veren Perakende Yasası hızla çıkarılmalıdır. Ben inanıyorum ki bu reformları hızla tamamladığımız takdirde, ne Türkiye;nin, ne de Türk özel sektörünün önünde hiçbir güç duramayacaktır" diye konuştu.


TOBB Sanayi Odaları Konseyi Başkanı Nurettin Özdebir ile TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanı Hacı Osman Yıldırım da Yeni Teşvik Sistemi'nin tüm iş dünyasına önemli katkıları olacağını belirtti.


Konsey Başkanları, Yeni Türk Ticaret Kanunu'na ilişkin yapılmasını istedikleri değişiklikleri de dile getirdi.

(AA)