Bu firma sayesinde Gümüşhane'de ihracat coştu

Gümüştaş AŞ'nin ihracatını İstanbul'dan Gümüşhane'ye kaydırması sonucu, şehirde ihracat bir yılda 20 kat arttı. Gümüşhane, ihracatı en hızlı artan il konumuna yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
GÜMÜŞHANE - Gümüşhane'den yapılan ihracat, yer altı zenginliklerinin ekonomiye kazandırılması ve Gümüştaş Madencilik AŞ'nin ihracatını İstanbul'dan buraya kaydırması sonucu bir yılda 20 kat arttı ve Gümüşhane, ihracatı en hızlı artan il konumuna yükseldi.
 
Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, yaptı açıklamada, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre 2011 yılında Gümüşhane'nin ihracatının 233 bin dolar iken bu rakamın 2012 yılında 20 kat artarak 5 milyon dolar gibi önemli bir rakama ulaştığını belirtti.
Gümüştaş Madencilik AŞ'nin geçen yıl Japonya ve Çin'e kurşun ve çinko konsantresi ihraç etmesinin ihracatta önemli ölçüde artış sağladığını ifade eden Vali Mayda, ''Yer altı kaynaklarımızın ekonomiye kazandırılması ihracatımızın hızla artmasını sağladı. Gümüştaş Madencilik AŞ ihracatını İstanbul üzerinden yapıyordu, yetkilileriyle yapılan görüşme sonrası bunun Gümüşhane üzerinden yapılması sağlandı. Ürün Gümüşhane'den çıkarılıyorsa katma değerin de Gümüşhane'de değerlendirilmesi gerekir. Bu durum ilimizin ihracatını artıracağı gibi 'Gümüşhane'de şu kadar vergi toplandı' dememizi sağlayacaktır. İlimizdeki yer altı kaynaklarını değerlendiren diğer maden firmalarına da ihracatlarını Gümüşhane üzerinden yapmalarını tavsiye ediyoruz'' dedi.
Gümüşhane'de pestil ve köme üretiminin de önemli yer tuttuğuna dikkati çeken Vali Mayda, şunları söyledi:
''Mevcut firmalarımız daha çok Almanya ve Fransa'ya ihracat yapmaktadır. Ancak temennimiz bu ihracatın daha da artması yönündedir. Pestil ve köme üretiminin sistematik şekilde yapılması gerekiyor. 'Ürünümüz satılıyor, satıyoruz' anlayışı var ama bu firmalarımıza mutlak surette ihracat yapmalarını da tavsiye ediyoruz. İhracat, iç piyasada bir sıkıntı olduğu takdirde bir açılımdır. Şu an itibariyle üretilenler satılıyor. Piyasaya yeni üreticiler girdiği zaman tüketici kesimi sabit kalırsa bu durum fiyatların veya kalitenin düşmesine neden olabilir. Biz ikisini de arzu etmeyiz. Rekabet ihracatta olmalıdır.''
 
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Gürdoğan
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ise önemli maden kaynaklarının bulunduğu Gümüşhane'de bu kaynakların işletilmeye başlanmasıyla ihracatın önemli ivme kazandığını söyledi.
Özellikle son yıllarda Doğu Karadeniz'in madencilik ürünleri ihracatı ile ön plana çıkmaya başlamasının bölge illeri ihracat artışına büyük katkı sağladığını dile getiren Gürdoğan, ''Bu çerçevede önceki yıllarda ihracatı düşük iller arasında yer alan Gümüşhane madencilik ürünleri ihracatının artmasına bağlı olarak ihracatını hızla yükselten ve önemli ihracat potansiyeli bulunan iller arasında yer alacaktır'' diye konuştu.
Gürdoğan, Gümüşhane'nin, madencilik ürünleri dışında pestil ve köme ihracatıyla da ön plana çıktığına işaret ederek, ''Bu ürünlerin oldukça zor pazarlar arasında görülen Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilmesi, ihracatının önümüzdeki yıllarda artması, Gümüşhane ihracatının daha üst noktalara ulaşmasını sağlanacaktır'' dedi.
Ahmet Hamdi Gürdoğan, ülke ihracatının 2023 yılında 500 milyar dolara çıkarılması stratejisi doğrultusunda, Gümüşhane'de gerek ihracatçı sayısının artırılması gerekse faaliyet gösteren işletmelerin rekabet imkanları artırılarak ihracata kanalize olmalarının sağlanması yönünde çalışmalarının artarak devam edeceğini sözlerine ekledi.