Bu yıl 4 ürün daha lisanslı depolara giriyor

2016 yılında büyük bir ivme kazanarak işletme sayısı yüzde 88, depolama kapasitesi de yüzde 94 artan lisanslı depoculuk sistemine, yeni yılda fındık, kuru kayısı, Antep fıstığı ve kuru üzüm de giriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sedat ALP

İZMİR - Türkiye, 2016 yılında işletme sayısında yüzde 88, depolama kapasitesinde ise yüzde 94 artışla, ciddi bir atılım gerçekleştirdiği lisanslı depoculuk sistemini 2017 yılında da büyütmeye devam edecek. Şu ana kadar hububat, pamuk ve zeytinin girdiği lisanslı depolara yeni yılda fındık, kuru kayısı, Antep fıstığı ve kuru üzüm de girecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre; Türkiye’de kuruluş izni verilmiş 39 lisanslı depo işletmesi bulunuyor . Bunların 17’si faaliyet iznini almış durumda. Hububatta 758 bin ton olan lisanslı depo kapasitesi pamukta 15 bin ton, zeytinde ise 5 bin ton seviyesinde. Toplam kapasite 805 bin ton. Son 1 yıl içinde faaliyetteki lisanslı depo işletmesi sayısında yüzde 88’lik artış olurken, kapasite ise yüzde 94 artış gösterdi. 39 şirketin tamamına lisans verildiğinde ise kapasite 5 milyon tonu aşmış olacak.

Türkiye’de hububat, baklagiller, yağlı tohumlar, pamuk, fındık, zeytin, zeytinyağı, kuru kayısı, Antep fıstığı sistem kapsamına alınmışken, kuru üzümün de dahil edilmesine yönelik tebliğ çalışmaları devam ediyor.

Faaliyet izni verilen lisanslı depolar

Karacabey’te 50, Lüleburgaz’da 20, Bandırma’da 50, Konya’da 166, Karaman’da 63, Çerikli’de 40, Mersin’de 46, Develi’de 20, Gaziantep’te 83, Polatlı’da 40, Çankırı’da 20, Ahiboz’da 30, Kulu’da, Çorum’da yaklaşık 32, Boğazlıyon’da 20, Şarkışla’da 20 ve Kangal’da 30 bin ton kapsiteli hububat deposu bulunuyor. İzmir’de 15 bin ton pamuk deposu, Bursa’da 5 bin ton zeytin deposu yer alıyor.

Türkiye’de lisanslı depo işletme sayısında 2016 yılında ciddi bir artış yaşandı. 2011’de 1 olan lisanslı depo işletme sayısı, 2016’da 17’ye çıktı. İşletme sayısındaki artışın paralelinde lisanslı depo kapasitesi de arttı. 2011’de 40 bin ton olan depolama kapasitesi 2016’da önceki 5 yılın toplamına yakın artış sağlanarak 805 bin tona çıkarılmış oldu.

Türkiye, lisanslı depoculuk geçmişi yeni olmasına rağmen, dünyada zeytini ilk olarak lisanslı depoya alan ülke oldu. Marmara Birlik Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk AŞ’nin kurduğu lisanslı depo zeytini dünyada ilk depolayan şirket unvanı aldı.

Lisanslı depoya giren ürüne destek

Türkiye’de lisanslı depoya giren ürünün kira ücretinin yarısını 5 yıl boyunca devlet karşılıyor. Hububatta aylık ton başına 3 TL, pamukta 7 Tl ve diğer ürünlerde de aylık ton başına 10 TL’yi geçmemek üzere depolama ücretinin yarısına devlet desteği veriliyor. Bu kapsamda şimdiye kadar 7 bin 177 mudi adına 12 milyon 500 bin TL tutarında destek ödendi.

Faaliyet izni alan lisanslı depoculuk şirketleri:

TMO-TOBB Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk AŞ, Tiryaki Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk San. Ve Tic. AŞ, Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk AŞ, GK Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk AŞ, Kainat Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk AŞ, Anadolu Selçuklu Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk AŞ, Toprak Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk AŞ, Çankırı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk AŞ, Marmarabirlik Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk AŞ, Yalnızlar Agro Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk San. Tic. AŞ, Konya Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk San. Tic. AŞ, Kayseri Şeker Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk AŞ, Köseoğlu Agro Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk AŞ, Özmen Hububat Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk AŞ, Saraç Hububat Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk AŞ, Konagro Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk AŞ, Matlı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk AŞ.

Bu konularda ilginizi çekebilir