Bu yıl balığa doyduk

İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Hamzaçebi: Bu sene o kadar çok balık çıktı ki soğuk hava depolarında yer kalmadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
İZMİR - Havaların iyi olması sonucu özellikle palamut, lüfer, istavrit, hamsi gibi akın balıklarının bol çıkması, balıkçıların yüzünü güldürdü.
 
AA muhabirine açıklama yapan İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Çetin Hamzaçebi, Marmara ve Karadeniz'de bereketli bir av sezonunun yaşandığını söyledi.
 
Av miktarının son yılların en yüksek seviyesine ulaştığını, fiyatlarının da geçen seneye göre bazı balık çeşitlerinde yarı yarıya indiğini ifade eden Hamzaçebi, denizdeki bereket sayesinde bu yıl "halkın balığa doyduğunu" dile getirdi.
 
Hamzaçebi, "Bu sene havaların iyi olması bize bereketli bir av sezonu yaşattı, hala da devam ediyor. Sert kış koşullarının geçen sene kendini daha fazla hissettirmesi dolayısıyla balık sezonu iyi geçmemişti, balık fiyatları da yüksekti. Bu yıl hem çeşitlilik hem miktar bakımından iyi bir sezon geçirdik" dedi.
 
Geçen sene avlanamayan balıkların yumurtalarının bu sene karşılarına balık olarak çıktığını vurgulayan Hamzaçebi, "Akın balıkları dediğimiz palamut, lüfer, istavrit, hamsi gibi balıkların bol olması fiyatları yarı yarıya indirdi. Bu sene o kadar çok balık çıktı ki soğuk hava depolarında yer kalmadı. Geçen sene halde palamudun kasası 100 liraydı, şimdi kasası 30-35 lira. Bu, İzmir'deki hal fiyatı, İstanbul'da daha da ucuzdur. Semt pazarlarında yeşillik fiyatına balık var. Havalar bu şekilde iyi giderse daha balık olur. Ancak havalar soğursa sularımızda balık kalmaz, göç eder" diye konuştu.
 
Çiftlik balıkçıları olumsuz etkilendi
Hamzaçebi, av balıklarının bol olmasının çiftlik balıkçılarını olumsuz etkilediğini söyledi.
Balığın çeşitli ve ucuz olmasının çiftlik balığı fiyatlarına baskı yaptığını belirten Hamzaçebi, "Ancak maliyetin altına inilememesi nedeniyle iç tüketim geriledi. Geçen yıl kilogramı 15-16 lira olan çiftlik levreği bu yıl 8-10 liradan satıldı" dedi.