Bulgaristan’a yatırım fırsatları Sofya’da masaya yatırılıyor

Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ticaret hacminin yanı sıra karşılıklı yatırımların arttırılması konularının da ele alınacağı “Bulgaristan’da Ticaret ve Yatırım Fırsatları” başlıklı toplantı 30 Haziran’da yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Seren GÖKÇE

Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ticaret hacmi yanı sıra karşılıklı yatırımların arttırılması konularının da ele alınacağı “Bulgaristan’da Ticaret ve Yatırım Fırsatları” başlıklı toplantı 30 Haziran’da yapılacak. Sofya Ticaret Müşavirliği ile Bulgar Türk Ticaret Sanayi Odası (BULTİŞAD) tarafından organize edilen toplantıda, Bulgaristan’a ve AB’ye ihracat yapmak isteyen şirketlerle, burada yatırım yapmayı düşünen girişimcilere ülkedeki fırsatlar aktarılacak.

Ticaret ve yatırım seminerine ilişkin DÜNYA’ya bilgi veren BULTİŞAD Başkanı Fikret İnce, Balkanların merkezinde olan Bulgaristan’ın AB pazarına giriş için önemli fırsatlar sunan bir ülke olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2000’li yıllarda 1 milyar dolar olduğunu hatırlatan İnce, 2016’de 4.5 milyar dolara çıkan ticaret hacminin, 2017’de ise 5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesini beklediğini aktardı.

Önemli yatırımcı konumunda 55 Türk firması

Bulgaristan’ın 10 yıllık AB üyeliği döneminde kişi başına geliri 3 bin 700 eurodan 6 bin 600 euroya çıkardığına dikkat çeken Fikret İnce, 2015’te yüzde 3.6, 2016’da ise yüzde 3.4 büyüyen Bulgaristan’ın AB’nin en hızlı büyüyen ekonomileri arsında yer aldığını belirtti.

Halen Bulgaristan’da önemli yatırımcı konumunda 55 Türk firması bulunduğunu ifade eden İnce, 10 bin kişiye istihdam sağlayan bu şirketlerin yatırımlarının ise 2.2 milyar doları bulduğunu vurguladı.

Bulgaristan’ın sadece bir iç piyasa olarak algılanmaması ve AB’ye açılan bir kapı olarak da değerlendirilmesi gerektiğini bildiren İnce, “Bu bağlamda Bulgaristan hem üretimde hem ticarette lojistik üs olma potansiyeline sahiptir. Yüzde 10 kurumlar vergisi yanı sıra düşük işgücü ve enerji maliyetleri Bulgaristan’ı bölge ülkelerine göre daha uygun bir lokasyon yapmaktadır” şeklinde konuştu.

“Avantaj ve fırsatları anlatacağız“

Sofya Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği ve BULTİŞAD olarak Sofya’da “Bulgaristan’da Ticaret ve Yatırım Fırsatları” konulu seminer gerçekleşeceklerini dile getiren Fikret İnce, “Seminerde Bulgaristan’a ve Avrupa Birliği’ne ihracat yapmak isteyen veya Bulgaristan’da yatırım yapmayı düşünen işadamlarımıza faydalı bilgiler sunulacaktır. Seminer esnasında ele alınacak konular; Türk ihracatçılarının AB’ye ihracatında Bulgaristan’ın lojistik üs olarak sunduğu potansiyel ve avantajlar, yatırım imkan setleri, Avrupa Birliği fonları çerçevesinde sağlanan finansman, kurumsal finansman ve dış ticaret finansmanı, düşük maliyetlerle doğrudan bağlantılı olan vergiler ve işgücü piyasası, oturum izni alma prosedürleri olacaktır” ifadelerini kullandı.