Bursa Gayrimenkul ve İnşaat Fuarları kapılarını açtı
Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş ve BTSO öncülüğünde düzenlenen Bursa Gayrimenkul ve İnşaat Fuarları kapılarını açtı. Fuar 10 Nisan’a kadar sürecek.
Esra ÖZARFAT
BURSA - Bursa İnşaat Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenen IRES Bursa Gayrimenkul Fuarı’nda bu yıl 6 milyar dolarlık bir değerin alıcılarla buluştuğuna işaret eden Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, hedeflerinin 1 milyar dolarlık ciro yapmak olduğunu söyledi. Burkay, gayrimenkul sektöründe katma değer üretmek için stoğa çalışmak yerine alım yapmak isteyenlerin taleplerine göre projeler üretilmesi gerektiğine de dikkat çekti.
Bursa, inşaat ve gayrimenkul sektörlerinin büyük buluşmasına ev sahipliği yapıyor. Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde, İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD), Bursa Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (BURTİMDER) işbirliğinde, Bursagaz, KOSGEB ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenen Bursa İnşaat Fuarı ile eş zamanlı olarak İMSİAD ve BEMO işbirliğiyle hazırlanan IRES Bursa Gayrimenkul Fuarı Konut, İşyeri, Arsa, Yatırım ve Finansman Fuarı açıldı. Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde başlayan ve 10 Nisan’a kadar sürecek olan fuar, 6 ayrı salonda 35 bin metrekarelik alanda yurt içi ve yurt dışından gelen ziyaretçilerini ağırlıyor. Geçen yıl 32 ülkeden 53 bine yakın kişinin ziyaret ettiği fuarlarda bu yıl hedef 60 bin ziyaretçi. Ortaya çıkacak iş hacmi ile hem inşaat sektörüne hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı sağlanması hedeflenirken, tüketim amaçlı konut taleplerinin yanı sıra ev, ofis, arsa, dükkân gibi gayrimenkulleri alarak yatırım yapmak isteyen kişiler için de özel fırsatlar sunuluyor. Fuara özellikle Arap ülkelerinden çok sayıda alıcının geldiği de gözlendi. Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden gelen alıcılar, fuar süresinde firmalarla ikili görüşmeler yapacak. Bursa’dan konut alan Araplar genellikle projeleri bloklar halinde satın alma yoluna gidiyor. Tüyap Bursa Genel Müdürü İlhan Ersözlü, fuara 280’i aşkın firmanın katıldığını belirterek, pek çok projenin ilk kez görücüye çıktığını söyledi. Ersözlü, özellikle Körfez ülkeleri başta olmak üzere Ortadoğu, Arap yarımadası, Doğu bloğu ülkeleri, Kuzey ve Orta Afrika’dan işadamlarının fuarda ağırlanacağını kaydetti.
Bursa, fuarcılığın merkezi olacak
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, üretilen ürünün hak ettiği değerde talep sahibiyle buluşturulmasının önemine vurgu yaptı. Bursa’nın fuarcılıkta Türkiye’nin merkezi haline geleceğinin altını çizen Burkay, “Körfez geçişiyle birlikte bu bölgenin en önemli fuarcılık merkezlerinden biri Bursa olacak. Sadece bu fuarda 6 milyar dolarlık bir değer alıcılarla buluşuyor. Bu fuardaki hedefimiz 1 milyar dolar ciro yapmak. Gayrimenkul sektörü olarak bu sene geçen yıla oranla yüzde 40 artışla 1 milyar dolarlık ciro bekliyoruz” dedi. Gayrimenkul sektörüne, ‘Stoğa mal üretmeyi bırakın’ çağrısı yapan İbrahim Burkay şunları söyledi; “Bizim kesinlikle talep sahibiyle, o talebi şekillendiren projeleri üreterek hak ettiğimiz değerlere ulaşmamız gerekiyor. Bu katma değeri oluşturmalıyız. Bu bölgede alım yapmak isteyen talep sahibinin ihtiyaçlarına uygun projeler üreterek önümüzdeki yıl çok daha katma değeri yüksek projeleri Bursa’da hayata geçireceğiz.
Vali Karaloğlu: Kent merkezi tarihi dokuya uygun yenilenmeli
Bursa Valisi Münir Karaloğlu, yeni alanlarda yeni inşaatlar yapmak yerine Bursa’nın tarihi merkez mahallelerinde, eskiyen mahallelerin dönüştürülmesi gerektiğini savundu. Özellikle 1990 öncesi yapılmış olan mahallelerin dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizen Münir Karaloğlu, kent merkezinde gayrimenkul fiyatlarının düştüğüne de işaret ederek, tarihi mahallelere yakışır, nitelikli projelerin üretilerek, hem kentsel dönüşümün sağlanması, hem de kent merkezindeki değerlerin artması gerektiğini söyledi. markalaşma konusuna da dikkat çeken Vali Karaloğlu, Bursa gayrimenkul sektörünün markalaşma konusunda eksikleri bulunduğunu, var olan markaların da yeterli düzeyde olmadığını, bu konuda çalışmalar yürütülmesi gerektiğini kaydetti. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de 0,50 emsal artışıyla kentteki konut stoğunun yenilenmesi konusunda destek sağladıklarını hatırlatarak, kent merkezinde de dönüşümün yakın zamanda başlayacağını bildirdi.
Bursa’da ilk 2 ayda yabancılara 270 konut satıldı
İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Namık Ziya Mescioğlu, Bursa’nın yabancılara konut satışında son yıllarda önemli bir ivme kazandığına dikkat çekerek, “2013 yılında yabancılara 374 konut satılırken bu rakam 2014 yılında 974, 2015 yılında ise 1.501’e yükseldi. Bu yılın ilk iki ayında yabancılara 270 konut satıldı. Yabancılara konut sattığımızda ilk yapılan yabancılara bir vergi kimlik numarası almak ve onları vergi mükellefi haline getirmek. Sektör sadece geçen yıl 1.501 yabancıya vergi kimlik numarası aldırdı. Biz mümkünde yabancılara satılan konutların artık ihracat kapsamına alınmasını ve ihracatçı sektörlerin desteklendiği gibi desteklenmesini istiyoruz” dedi. Bursa Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (BURTİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Aydın Eskibozkurt, başlatılan Selam Seferberliği’nin önemine vurgu yaparak, ülke gündeminin artık ekonomiye yoğunlaşması gerektiğini dile getirdi. Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası (BEMO) Başkanı Erdal Çelebi, tamamlanacak büyük kamu yatırımlarıyla birlikte bir metropol olan İstanbul’un Bursa’ya kayacağını ifade ederek, inşaat ve gayrimenkul sektörünün bu süreçte büyüme kaydedeceğini anlattı.