Bursa patent başvurularında 3. sırada

Patent başvurularında Bursa 316 başvuru ile 3'üncü sıraya yerleşti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA (DÜNYA) - Destek Patent A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, bir marka şehir olarak Türkiye'nin önemli sanayi kenti Bursa'nın patent başvurusunda da hızlı bir ilerleme kaydederek, İstanbul ve Ankara'nın ardından 316 başvuru ile 3'üncü sıraya yerleştiğini söyledi. 

TBMM Başkanlığı'na sunulan Onuncu Kalkınma Planı'na göre, 2018 yılında yerli patent başvuru sayısının 16 bine çıkarılmasının amaçlandığına dikkat çeken Yamankaradeniz, "2014 yılında patent başvuru sayısı geçtiğimiz yıla oranla yüzde 2 artış kaydetti. Türkiye'de yerli ve yabancı şirketlerin patent toplam başvuru sayısı 2013 yılında 15 bin 613 adet olurken, 2014 yılında ise bu sayı 15 bin 943 adete ulaştı. 2014-2015 yılları ilk 4 ayının toplam patent ve faydalı model başvurularını kıyasladığımızda ise yüzde 5,2'lik artış olduğu gözlemlenmektedir. Bursa, ihracattaki şampiyonluğunun ardından ekonomimiz açısından katma değer üretmenin en temel parametresi olan patent başvurularında da yeni bir başarılara imza atıyor. Patent başvurularında Bursa, İstanbul ve Ankara'nın ardından 316 başvuru ile 3'üncü sıraya yerleşti" dedi. Yenilikçi üretimin temel alınacağı bir ekonomi modeli için patent sayısında artış yaşanması gerektiğine işaret eden Kemal Yamankaradeniz, Ar-Ge teşviklerinin daha sağlıklı kullanılması gerektiğini, belli alanlarda uzmanlaşmış üniversitelerin ve akademisyenlerin desteklenmesi gerektiğini dile getirdi. 
 
"Katma değeri artırmada Turquality önemli rol oynuyor"

Sürdürülebilir ekonomik büyüme ve kalkınma için ekonomiye yöne veren sektörlerdeki yerli katma değer oranlarının artırılması gerektiğine işaret eden Yamankaradeniz, bunun için kurumların markalaşma ve inovasyona yatırım yapması, uluslararası markalaşma için de firmaların Turquality programına katılmaya teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Turquality ve marka programları sayesinde, markaların itibarı, rekabet gücü ve ihraç ürünlerinin birim fiyatlarının arttığına vurgu yapan Kemal Yamankaradeniz, şunları söyledi; "2011'de 87 milyon tonluk malın kilosunu ortalama 1,47 dolardan ihraç ederken, 2011 yılında Turquality programına dahil olan firmaların ihraç ürünlerinin ortalama kilogram fiyatı 2,15 dolar seviyesine ulaşmıştır. Bu da Turquality ve marka programlarının firmalara; markalı, katma değeri yüksek ürün ihraç etme fırsatı sunduğunu göstermektedir. Turquality kapsamında bulunan markalar büyük ataklar yaparak, Almanya, Rusya, İngiltere, ABD'ye yaptıkları ihracatı artırmışlardır." 
 

Bu konularda ilginizi çekebilir