Bursa'dan Endülüs İspanyası'na çıkarma
Bursa iş dünyası 150 kişilik bir heyetle İspanya’nın Endülüs Bölgesi’ne çıkarma yaptı. Zeytinyağı, turizm, uçak ve yenilenebilir enerji sektörlerinde iş bağlantıları kuran heyet, Endülüslü 3 zeytin kooperatifini de Bursa’ya davet etti
ÖMER FARUK ÇİFTÇİ
İSPANYA - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) organizasyonuyla İspanya’nın Endülüs Bölgesi'ne giden iş dünyasının temsilcileri bölgede hem ticari hem de kültürel temaslarda bulundular. BTSO Başkanı İbrahim Burkay başkanlığındaki heyette Bursa Valisi Münir Karaloğlu, milletvekilleri Mustafa Öztürk, Necati Özensoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bürokratlar ve meclis üyelerinden oluşan yaklaşık 150 kişi yeraldı. 4 gün süren gezide Endülüs Emevileri’nin yaklaşık 800 yıl hükümranlık sürdükleri Malaga, Sevilla, Cordoba ve Granada kentlerindeki İslam medeniyetine ait tarihi ve turistik yerler ziyaret edildi, bölge ticaret ve sanayi odaları ile karşılıklı görüşmelerde bulunuldu.
BTSO Başkanı İbrahim Burkay, İspanya ile tiraci ilişkileri geliştirmek ve yaklaşık 800 yıl İslam medeniyetine evsahipliği yapan Endülüs Emevi kültürünü yerinde görmek için bölgeye gezi düzenlediklerini söyledi. Endülüs bölgesinde Malaga ve Sevilla TSO'larıyla yaptıkları karşılıklı görüşmelerde ticari işbirliklerinin tohumlarını attıklarını anlatan Burkay, “Bu kentler zeytinyağında dünyada lider durumda. Yıllık yaklaşık 2 milyar euroluk zeytin ve zeytinyağı ihracatları var. Ayrıca zeytin fidanı ihraç ediyorlar. Biz de zeytin fidanı ithal ediyoruz. Bölgede kurulu 3 kooperatif zeytin borsasına yön veriyor. Zeytin bahçelerinin içerisinde yağ sıkım tesisleri var ve çıkan zeytin firesiz olarak zeytinyağı olarak ürüne dönüştürülüyor. Bizde ise zeytinyağına dönüşümde önemli kayıplarımız var. Bursa’nın İznik, Gemlik ve Orhangazi TSO başkanları ile kooperatif yöneticilerini bir araya getirdik. Yakında kendilerini Bursa’da ağırlayacağız” dedi.
Bölgenin gelirinin önemli bölümünün zeytin,W zeytinyağı ve turizmden elde edildiğini bildiren Burkay, Sevilla’nın uçak sanayi ve yenilenebilir enerji konusunda da önemli bir konumda bulunduğunu söyledi. Airbus A 450 uçağının Sevilla’da üretildiğini ve THY’nın da bir adet aldığını hatırlatan Burkay, “Oda olarak Uzay havacılık ve savunma sanayi kümemiz bölgedeki özellikle uçak yan sanayi firmaları ile temaslarını sürdürecek ve karşılıklı bir proje geliştireceğiz. Yenilenebilir enerji tesislerinin üretiminde özellikle boru ve aynaların büyük bölümünün Türkiye’den ithal edildiğini öğrendik. Firmaların özellikle Türk ürünlerini tercih etmeleri bizler için bir şans” diye konuştu.
Bursa’dan 320 firma İspanya’ya ihracat yapıyor
BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’dan 320 firmanın İspanya’ya ihracat gerçekleştirdiğini, 23 İspanyol firmasının da Bursa’da yatırım yaptığını belirterek, bölge ile ticari ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini ifade etti. BTSO olarak ilkini Endülüs bölgesine gerçekleştirdikleri gezinin farklı bölgelerle devam edeceğini belirten Burkay, Bursa iş dünyasının kendi aralarında ve bürokrasi dünyası ile yakınlaşmasını sağlamak istediklerini, ortaya çıkacak sinerjinin önce Bursa sonra Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayacağına inandığını sözlerine ekledi.