Bursalı sanayici 'yatırım' dedi

Bursalı sanayici yılın ilk yarısını yatırımla geçirdi. Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre 2018’in 8 ayında alınan teşvik belgelerinin tutarı geçen yılın aynı dönemine göre %105 atarak son yılların en yüksek teşvik tutarına ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT

Bu yılın ilk 8 ayı sanayi kenti Bursa’nın yatırımda ivmelenme yılı oldu. Sanayi çeşitliliği ile Türkiye’nin üretim ve ihracatta model kenti Bursa’da yılın ilk 8 ayında teşvik belgesine bağlanan proje sayısında geçen yılın aynı dönemine göre %10’luk bir artış kaydedildi ve belge sayısı 250’ye ulaştı.

Tekstilde proje sayısı 58’den 80’e, makinede 116’dan 22’ye yükselirken, otomotivde 47 proje, eğitimde 15 ve gıda sektöründe de 10 proje teşvik belgesi aldı. Geçen yılın ilk 8 ayında belge alınan projeler için öngörülen yatırım tutarı 2.4 milyar lira iken bu rakam bu yılın ilk 8 ayında 4.9 milyar liraya yükseldi. Böylece 8 ayda artış %105 oldu. Bu yatırımlar için 564 milyon dolarlık ithalat yapılacak. Alınan teşvik belgeleriyle bu dönemde öngörülen istihdam da 5 bin 106 oldu. Komple yeni yatırımların sayısı ise 84’ten 75’e geriledi. Komple yeni yatırımlarda başı 13 belge ile tekstil sektörü çekti. Tekstili 13 belge ile eğitim, 7 belge ile makine ve 7 komple yeni yatırımla otomotiv sektörleri izledi.

Belge sayısında gerileyen otomotiv, tutarda ilk sırada

Bu dönemde tekstil, otomotiv, makine gibi sektörlerde faaliyet gösteren firmaların ağırlıklı olarak modernizasyon, tevsi ve ürün çeşitliliği yatırımlarına yöneldiği gözlendi. Otomotiv sektörü geçen yılın aynı dönemine göre belge sayısında 5 basamak gerilerken, tutarda ise en fazla yatırımın planlandığı sektör oldu. Özellikle mayısta Tofaş Türk Otomobil Fabrikaları’nın binek ve hafif ticari araç alanında planladığı modernizasyon yatırımı 1.1 milyar lira olurken, büyük otomotiv yan sanayilerinden olan Valeo’nun klima, radyatör, radyatör fanı, silecek mekanizması gibi çeşitli kalemlerde planladığı ürün çeşitlendirme yatırımı 409 milyon lira olarak teşvik belgesine bağlandı. Yine ağustosta B-Plas firmasının 250 milyon liralık tevsi ve ürün çeşitlendirme yatırımı oldu. Haziranda dikkat çeken bir diğer proje de Güvenres’in 250 milyon liralık enerji yatırım projesi oldu. Bursa’nın istihdamda lokomotifi tekstil sektöründe ise ağırlıklı modernizasyon ve tevsi yatırımları dikkat çekti. Tekstilciler, etnoloji yükseltme ve verimliliğe yönelik yatırımlara yöneldi.

OİB Başkanı Baran Çelik: Türk otomotiv endüstrisi küresel bir güç

 -Otomotiv yan sanayinin Türk otomotiv endüstrisinin büyümesi ve modernizasyonundan olumlu yönde etkilendiğini belirten Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik, şirketlerin çoğunun modern ekipmanlara, yeni teknolojilere, kalifiye iş gücüne, yoğun üretime ve satış sonrası servis imkanına sahip olduğuna vurgu yaptı. Türk otomotiv endüstrisinin ana ve yan sanayisiyle yüksek seviyede deneyime sahip küresel bir güç olduğuna işaret eden Çelik, Ar-Ge, inovasyon ve tasarım odaklı bir üretim anlayışıyla hareket edildiğini kaydetti.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Burkay: Bursa iş dünyası ‘İnadına üretim, inadına ihracat’ diyor

 -Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa iş dünyası olarak Türkiye’nin büyüme rakamlarına en büyük katkıyı sağlamak adına ‘inadına üretim, inadına ihracat’ anlayışıyla çalışmaya devam edeceklerini vurguladı. Katma değerli üretim, sanayi ve ihracata yönelik teşvik ve desteklerin artması ve Yeni Ekonomi Programı’nın uygulamaya konmasıyla birlikte büyümenin hız kazanacağını kaydeden Başkan Burkay, “Özel sektörümüz, ekonomi yönetimi tarafından sağlanan destekleri şimdiye kadar en iyi şekilde değerlendirdi ve büyümeye en güçlü şekilde katkı koydu. Önümüzdeki dönemde ülkemizin ihtiyacı olan kapsamlı bir büyüme için sanayi ve ihracata yönelik desteklerin artmasını bekliyoruz” dedi. Türkiye ekonomisinin zor bir dönemden geçtiğini dile getiren Burkay: “Bu süreçte üretim ve ihracattan asla vazgeçmemeliyiz. Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan Bursa’da, gerek yerli ve milli üretim, gerekse de ihracat odaklı projelerimiz tüm hızıyla sürüyor. Seferberlik ruhuyla kenetlenerek, yaşadığımız bu zorlu süreçten de güçlenerek çıkacağız” değerlendirmesini yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir