BUSİAD: Merkez Bankası enflasyonu kontrol edemiyor

Kasım ayı enflasyon verileri ile makroekonomik gelişmeleri değerlendiren BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Baylan, "Merkez Bankası enflasyonu kontrol edemiyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bursa - Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, Kasım Ayı enflasyon verileri ile makroekonomik gelişmeleri değerlendirdi.

Baylan: "Enflasyonun, yılın son çeyreğinde etkili olacağı bilinen baz etkisine rağmen yüksek seyri, TCMB’nin enflasyonu kontrol edemediğini göstermektedir. İktisadi özellikle TÜFE içinde ağırlıklı paya sahip olan gıda grubu fiyatlarının yüksek seyri tarım politikasının gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. İktisadi faaliyetteki artışın da katkısıyla enflasyondaki yükseliş ve TL’de gözlenen oynaklık önümüzdeki dönemde para politikası üzerinde risk oluşturmaktadır. Bekleyişlerin bozulması, fiyatlama davranışlarında katılığın belirginleşmesi ve çekirdek enflasyondaki yüksek görünüm karşısında TCMB’nin para politikası ile ilgili olarak adım atmakta geç kaldığı görülmektedir" dedi.

Küresel büyümenin olumlu görünümü ve küresel risk iştahının seyrinin gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye girişlerinin yüksek seyretmesine neden olduğuna işaret eden Günal Baylan, Türkiye ekonomisinin bu süreçte negatif ayrıştığının gözlendiğini kaydetti.

Baylan, dış ticaret açısından mevcut verilerin, AB ülkelerindeki olumlu makroekonomik performansın sürmesinin ihracat açısından olumlu etkide bulunduğunu, yurt içi iktisadi faaliyette görülen artışın ise dış ticaret üzerinde genişletici rol oynadığını ortaya koyduğunu ifade etti.

Günal Baylan: "Dış ticaret açığındaki artışın temel sebepleri olan altın ticaretindeki gelişmeler ve son dönemlerde petrol fiyatlarındaki artış eğiliminin önümüzdeki dönemde dış ticaret dengesi üzerinde belirleyici olacağı görülmektedir" diye konuştu.