Büyükekşi: Gümrük Birliği güncellenmeli

Önceki AP'nin tavsiye kararı aldığı 'Türkiye' raporunu değerlendiren TİM Başkanı Büyükekşi, "Gümrük Birliği'nin güncellenmesini istiyor ve bu yönde çalışma yapıyoruz. Parlamentoda yapılan oylamada Gümrük Birliği müzakerelerine siyasi kriter getirilmesi ticaretin ruhuna aykırı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi Avrupa Parlamentosunda alınan Türkiye kararı için bir basın açıklaması yaptı.

“Avrupa Parlamentosu’nda yapılan oylamanın sonucu bizler için şaşırtıcı olmadı" diyen Büyükekşi, "Ancak yine de 50 yılı aşkın süredir devam eden üyelik sürecimizde böyle bir oylama ve sonuç görmek üzücü. Biz Avrupa kurumlarından daha objektif, eleştiren ama yol da gösteren, işbirliği üretmeye müsait raporlar bekliyoruz" dedi. 

Büyükekşi, "İhracatımızın yarısını Avrupa'ya yapıyoruz, yabancı yatırımlarımızın üçte ikisi Avrupa'dan geliyor. Hem biz hem Avrupa Birliği mevcut Gümrük Birliği'nin güncellenmesini istiyor ve bu yönde çalışma yapıyoruz. Ancak, Parlamentoda yapılan oylamada Gümrük Birliği müzakerelerine siyasi kriter getirilmesi kararı hem ticaretin ruhuna aykırı hem de iki tarafın çıkarlarına ters düşmektedir" ifadelerini kullandı. 

Mehmet Büyükekşi, "Geçtiğimiz sefer olduğu gibi, parlamentoda yapılan bu oylamanın Avrupa Birliği Komisyonu tarafından kabul edilmemesini bekliyoruz. Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkileri böyle duygusal, subjektif ve öngörüsüz adımlarla şekillendirilmemeli.” değerlendirmesini yaptı.