”Büyüme rakamları alınan tedbirlerin yerinde olduğuna işaret”

İkinci çeyrek büyüme rakamlarını değerlendiren İTO Başkanı Yalçıntaş, rakamların gelecek için olumlu bir sinyal olduğunu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, büyüme rakamlarının, hükümetin aldığı tedbirlerin yerinde olduğuna işaret ettiğini belirterek, bu durumun, gelecek için olumlu bir sinyal olduğunu bildirdi.

Yalçıntaş, ikinci çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, yılın ikinci çeyreğinde ekonomideki yüzde 7 küçülmenin, tüm dünyada negatif büyümenin yaşandığı bir dönemde, Türkiye için öngörülenden daha düşük bir daralma rakamı olduğunu vurguladı.

"Rakamlar, hükümetin aldığı tedbirlerin yerinde olduğuna işaret ediyor. Ve bu gelecek için olumlu bir sinyal..." değerlendirmesinde bulunan Yalçıntaş, bir önceki çeyrekte yüzde 14,3 olan daralmanın ardından ikinci çeyrekte yavaşlamanın hızının önemli oranda düştüğünü ifade etti.

Bu iyileşmede vergi indirimleri ile kısmi piyasa hareketlenmesinin önemli payı bulunduğuna dikkati çeken Yalçıntaş, şunları kaydetti:

"Hükümetin, küresel krizin etkilerini aşmak için açtığı paketler ile özellikle KDV ve ÖTV indirimleri, son derece olumlu olmuştur. Ekonomideki daralma yavaşlatılmıştır. Söz konusu vergi avantajı ile hareketlenen iç talebin, ikinci çeyrekte ekonomik daralmayı yarı yarıya azalttığı bu verilerle kanıtlanmıştır.

Başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve İTO olmak üzere iş dünyasının önde gelen sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği kampanyaların, iç talebi canlandırması da bu rakamı ortaya çıkardı.

Çünkü yurt içi hanehalkı tüketimi ilk çeyrekte yüzde 10,2 azalırken, bu oran ikinci çeyrekte yüzde 1,2'ye düşmüştür. Böylece hem mevcut stoklar erimiş hem de yerine yeni mal üreten imalat sanayindeki daralma da yüzde 20,2'den, yüzde 8,7'ye gerilemiştir."

"KDV ve ÖTV indirimlerini devam ettirmesi yerinde olacak"

Yalçıntaş, ekonomideki daralmanın yavaşlamasında bu yıl iklim koşullarının iyi gitmesi ve uygulanan "başarılı" tarım politikaları sayesinde tarım sektörünün yüzde 6,6 artış yakalamasının da etkisi bulunduğuna işaret etti.

İyileşmenin sürmesi için hükümetin, bu ay sonunda bitecek olan KDV ve ÖTV indirimlerini devam ettirmesinin de çok yerinde olacağını belirten Yalçıntaş, "Üçüncü çeyrekte de büyümenin sürmesi için iç talebin artması ve maliyeti düşürecek tedbirlerin devam etmesi gerekir. Elektrik zamları, üretim maliyetlerini artıracaktır. Hükümetten üretim maliyetlerini artırmayacak önlemler bekliyoruz" ifadelerinde bulundu.