Büyümedeki zaafiyet işsizliğe yansıyor

TİSK Temmuz döneminde işsizlik oranının bir önceki döneme göre 0.4 puan artışını yorumladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Temmuz döneminde işsizlik oranının bir önceki döneme göre 0.4 puan artışla yüzde 8.4 seviyesinde gerçekleştiğini belirterek, büyüme zafiyetinin işsizlik artışına yansımaya başladığını vurguladı. İşgücü dışında kalan kitlenin daha da büyüyerek, işgücü yapısına hakim olmaya başladığı görüşünü savunan TİSK, işgücüne katılma oranının toplamda gerilediğinin altını çizdi. 
 
TİSK, Ekim 2012 İşgücü Piyasası Bülteni'ni yayınladı. Üç bölümden oluşan bültende, işgücü piyasasında son bir yıllık dönemde ön plana çıkan gelişmelere, işgücü piyasasında Temmuz 2012 sonrası dönemdeki güncel gelişmeler ile genel değerlendirmeye yer verildi. İşsizlik oranının Temmuz 2012 döneminde Haziran'a göre 0.4 puan yükseldiğine dikkat çekilen bültende, büyüme zafiyetinin işsizlik artışına yansımaya başladığı vurgulandı. İşgücü dışında kalan kitlenin daha da büyüyerek, işgücü yapısına hakim olmaya başladığına işaret edilen açıklamada, "İşgücüne katılma oranı toplamda geriledi. Kadınların işgücüne katılma oranı sabit kalırken, erkekler ve gençler açısından azalış ortaya çıktı" denildi. Bültende, yıllık bazda ise işsizlik oranı gerilediği kaydedildi. 
 
421 kadın yeniden ev işlerine döndü
Bültene göre bir yıl önce işgücü piyasasında bulunmayan 46 bin "iş aramayan ancak bulduğu takdirde çalışmaya hazır olan" kişi ve 33 bin "çalışamaz halde" olan kişi çalışma talebiyle iş aramaya başladı. Buna karşılık, 421 bin "ev kadını", 294 bin "emekli", 223 bin "öğrenci", 31 bin "iş bulma ümidi olmayan" kişi ve 13 bin "mevsimlik çalışan" işgücü piyasasının dışına çıktı. TÜİK'in içeriğini açıklamadığı "Diğer" kategorisindeki 137 bin kişilik önemli azalış da işgücündeki artışa katkı sağladı. 
 
İstihdam artışının yavaşlaması sürüyor
İstihdam artışının yavaşlamaya devam ettiğine işaret edilen bültende,istihdam oranının Haziran 2012 dönemine göre azaldığı vurgalandı. Bültende, "İstihdam artışını hizmetler sektörü neredeyse tek başına yarattı. Kamu kesimi de hizmetlerdeki artışta ön plana çıktı. Ücretlilerin istihdamdaki artışı olumlu, sanayinin payının azalması ise olumsuz. Genç istihdamı geriledi. Yarım milyon üniversite mezunu iş buldu. Üniversite mezunlarının toplam istihdam artışındaki payının bir yıl içinde %30'dan %86'ya çıkması, açıklanmaya muhtaç" açıklamalarına yer verildi. 
 
Artışı hizmetler sektörü neredeyse tek başına yarattı
İstihdam artışını hizmetler sektörü neredeyse tek başına yarattığını vurgulandığı bültende, kamu kesiminin hizmetlerdeki artışta ön plana çıktığı kaydedildi. Ücretlilerin istihdamdaki artışı olumlu, sanayinin payının azalması ise olumsuz değerlendirildi. 
 
Genç istihdamı geriledi
Bültende, genç istihdamında yaşanan gerilemeye dikkat çekildi. Bültende, "Yarım milyon üniversite mezunu iş buldu. Üniversite mezunlarının toplam istihdam artışındaki payının bir yıl içinde yüzde 30'dan yüzde 86'ya çıkması, açıklanmaya muhtaç" denildi. 
 
Azalmanın yüzde 70'i düşük nitelikten kaynaklandı
Bültende özetle şu noktalara dikkat çekildi: 
"-Yaklaşık 2 milyon kişinin iş bulma ümidi yok veya çalışmaya hazır durumda olduğu halde iş aramıyor. İş bulma ümidi olmayanların sayısı arttı. 
-İşsizlikteki azalmanın yüzde 70'i düşük niteliklilerden kaynaklandı. 
-Yapısal işsizlik geriledi. 
-Klasik işsizlik oranı Euro Bölgesi'nde Türkiye'den yüksek seyrediyor.
-En geniş işsizlik tanımına göre Türkiye'de işsizlik oranı %15,6 ve 4 milyon 652 bin işsiz var. 
-İşsizlik ödeneğine başvuru sayısı yükseliyor. 
-Reel kesimin istihdam beklentisinde iyimserlik azalıyor. Tüketicinin kötümser beklentisi güçleniyor." 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir