Çağlayan'dan 'vize' tepkisi: Al başına çal

'Vize kolaylığı' konusunda AB'yi eleştiren Çağlayan, AB'den Türk iş adamına etik davranmasını istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


 

ÇORUM - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "AB, Türkiye'ye bugün yine çok şey bahşetmiş, vize konusunda ciddi kıyak yapacaklarmış. Al başına çal, ne diyeyim ben sana" dedi.

Çağlayan, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Çorum Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇORUMSİAD) ile Orta Karadeniz Sanayici ve İş Adamları Derneği (OKASİFED) tarafından organize edilen "Yerel Dinamikler" toplantısına katıldı.

Anitta Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TÜRKONFED oluşumunu önemsediğini belirterek, bünyesindeki kuruluşların yapmış oldukları çalışmaları desteklediklerini belirtti.

Konuşmasında AB ile ilişkilere de değinen Çağlayan, AB'nin Türkiye'ye yönelik vize kolaylığı yapacağını okuduğunu belirterek, "AB, Türkiye'ye bugün yine çok şey bahşetmişler. Türkiye'ye vize konusunda ciddi kıyak yapacaklarmış. Al başına çal ne diyeyim ben sana" diye konuştu.

AB'den Türk iş adamına etik davranmasını istediğini vurgulayan Çağlayan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türk iş adamına karşı zulüm yapmamanızı istiyorum. Vizeyi kolaylaştırma palavrasını at bir kenara. Vizeyi kaldır sen. Avrupa'nın 23 ekonomisinden daha iyi olan Türkiye'nin iş adamına vize uyguluyorsun. İnsan hakları ihlali yapıyorsun. Öyle bir zaman gelecek ki onlar bizi davet edecekler ve ne yapacağımıza o zaman biz karar vereceğiz. Bunları söylerken AB'ye tam üyeliğe karşı değilim. Bu Türkiye'nin bir hakkıdır, söke söke alacağız. Bugün Hırvatlıyı, Brezilyalıyı vizesiz ülkesine alan AB, 17 yıldır gümrük anlaşması olan bu ülke için vizeyi kolaylaştıracakmış. Sevsinler derler adama... Kimi kandırıyorsun? Nereye kadar gideceksin?"

"S&P'ye artık double S&P diyorum"

Türkiye'ye bazı derecelendirme kuruluşlarının da iki yüzlü davrandığını dile getiren Çağlayan, "Biliyorsunuz bir derecelendirme şirketi Standard&Poor's (S&P) var. O artık double S&P oldu. Çünkü ben ona çifte standart diyorum. S&P bugün haritada bulamayacağınız, gece sokaklarında gezemeyeceğiniz ülkeler, Avrupa'da resmen oksijene bağlanmış, hayat ünitesine, yoğun bakıma bağlanmış bu ülkelere hak etmediği notları verirken, Türkiye'ye gelince şaşırıyor" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir