Çanakkale Köprüsü'nde ilk kısım için ihaleye çıkılıyor

1915 Çanakkale Köprüsü'ne bağlantı sağlayacak 100 kilometrelik yol için ihaleye çıkılıyor. Bakan Arslan, "İhale icin 24 firma şartname aldı. Neredeyse yarı yarıya yabancı" açıklamasını yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

352 kilometre uzunluğunda olması planlanan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Gelibolu-Balıkesir-Savaştepe Otoyolu'nun ilk etapta Malkara-Gelibolu-1915 Çanakkale Köprüsü ve Çanakkale bağlantısını sağlayacak 100 kilometrelik Malkara-Çanakkale kesimi için yarın yapılacak ihalede teklifler alınacak.

İhalede, teknik olarak yeterli bulunan firmalar kısa bir süre içinde tekrar davet edilerek tekliflerinde verdikleri süreleri yarıştırılacak ve en kısa süreyi teklif eden firma ihaleyi kazanmış olacak.

'4-5 grup teklif verecek'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, konuyla ilgili olarak, "1915 Çanakkale Köprüsü ihalesi icin 24 firma şartname aldı. Neredeyse yarı yarıya yabancı, Türk firmalar var, Çinliler, Japonlar, Koreliler, İtalyanlar, gerek ülkemizde gerek yurt dışında iş yapmış çok büyük firmalar var. Şartname satın alanların öngörüleriyle hareket edersek, 4-5 grubun teklif vereceğini düşünüyoruz, daha da artabilir. Yarın teklifleri alacağız."

Toplam uzunluk 354 kilometre olacak

Trakya'dan Ege ve Akdeniz'e uzanan taşımacılık hattında Çanakkale'yi, Marmara Bölgesi'nde vazgeçilmez bir konuma taşıyacak köprü, Gelibolu ile Lapseki arasında yapılacak.

İki yakanın birbirine, kenar açıklıkları ile kendisinin toplam uzaklığı 3 bin 860 metre ve yaklaşım viyadükleri ile 5 kilometre üzerinde olacak köprünün iki ayağının açıklığının ise 2 bin 23 metre olması planlanıyor. Köprü ve 100 kilometrelik kısmın 2023'te hizmete açılması hedeflenen otoyolun, toplam uzunluğu 354 kilometre olacak. Yol, İstanbul Silivri'den başlayıp, Balıkesir'in Balya ilçesindeki otobanla birleşecek. Otoyol projesi kapsamında Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün yanı sıra toplam 31 viyadük, 5 tünel, 30 köprülü kavşakla 143 alt ve üst geçit köprüsü yapılacak.