Çandarlı Limanı'na ilk gemi 2013'te

Türkiye'yi enerjinin ardından taşımacılıkta da doğu-batı hattının en önemli üslerinden biri yapacak olan Çandarlı Limanı’na ilk gemi 2013'te yanaşacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Meltem GÜNDÜZ

ANKARA - Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise en büyük 10 konteyner limanlarından biri olacak Çandarlı Limanı'nda yüzde 65 oranında fiziki gerçekleşme sağlandı. Liman için yaklaşık 700 metre boyunda dalgakıran yapılırken, limana ilk gemi 2013 yılında yanaşacak. Türkiye'yi enerjinin ardından taşımacılıkta da doğu-batı hattının en önemli üslerinden biri yapacak olan Çandarlı Limanı, 15 bin kişiye istihdam sağlaması planlanıyor. Liman, artan trafiğe çözüm üretmesi açısından büyük önem taşıyor. Limanda fiziki gerçekleşme yüzde 65’e yaklaşırken, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, ilk gemiye 2013 yılında yanaştırmayı planlıyor.

Çandarlı Limanı Projesi, ana yük limanı olarak planlandığından 200 bin tonun üzerindeki gemilerin yanaşabileceği bir liman olma özelliğini taşıyacak. Çandarlı Limanı'nın ihalesi mart ayında yapılmış ihaleye en düşük teklifi 196 milyon 200 bin TL ile Cengiz ve Makyol Ortak Girişim Grubu vermişti.

700 milyon TL'lik gelir

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, liman projesi tamamlandığında, limanın arka bölgesinde endüstriyel alan doğacağını belirterek, ticaret olanaklarının artacağını, ulaşım tesisleri ve olanakları gelişeceğini kaydetti. Projenin Zeytindağ, Çandarlı, Yenişakran ve Aliağa ile tüm Ege Bölgesi'ni gerek istihdam, gerekse üretim açısından olumlu yönde etkileyeceğinin altını çizen yetkililer, bu limanın, hem İzmir'in hem de Türkiye'nin kazanmasını sağlayacak büyük bir yatırım olduğunu, limanın İzmir'e yıllık 700 milyon lira gelir getireceğini aktardı.

Türkiye'nin en büyük limanlarının özellikleri

[PAGE]

Türkiye'nin en büyük limanlarının özellikleri

Mersin Limanı: 21 tane rıhtımı bulunan limanda, büyüklüğüne göre aynı anda 30'a yakın gemiye yükleme- boşaltma hizmeti veriliyor. Yılda ortalama 15 milyon ton yük elleçlemesi yapılıyor.

Ambarlı Limanı: Türkiye'nin en büyük limanı olma özelliğini koruyan Ambarlı Limanı'nda 2009 yılında konteynerli yük hareketi 1.9 milyon TEU'ya ulaştı.

Bandırma Limanı: Halen özelleştirmesi gündemde olan limanı'nın yük elleçleme kapasitesi 2 milyon 771 bin ton. 2 bin 788 metre rıhtım uzunluğuvar. Yılda 4 bin 280 gemi kabul edebiliyor. TMO'ya ait 34 bin ton kapasitesi bir hububat silosuna sahip.

İskenderun Limanı:  1.426 metre rıhtım uzunluğuna ve yılda 640 gemi kabul kapasitesine sahip bulunuyor.

Samsun Limanı: Bin 756 metre rıhtım uzunluğuna sahip liman yılda bin 130 gemi kabul edebiliyor. Rıhtım kapasitesi ise 2 milyon 380 bin ton/yıl olarak biliniyor.

İzmir Limanı: Batı Avrupa ile Kuzey Afrika arasında bulunan İzmir Limanı’nda altyapı, ekipman, karışık eşya, dökme katı, sıvı yük yükleme ve boşaltma, Ro-Ro ve yolcu hizmetleri veriliyor. 2 bin 959 metre rıhtım uzunluğu bulunan İzmir Limanı yılda 3 bin 640 gemi kabul edebiliyor.

Derince Limanı: İzmit Sanayi hinterlandının ithalat ve ihracat kapısı olarak kabul edilen Derince Limanı'ndan Romanya'nın Köstence Limanı'na da taşımacılık yapılıyor. Bin 92 metre rıhtım uzunluğu var. Yıllık gemi kapasitesi ise 862. Liman otomotiv sektörünün bulunduğu bölgeye yakınlığı ile de dikkat çekiyor.

Trabzon Limanı: Yıllık 5 milyon ton kapasite ve 3.5 ton depolama alanıyla Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en büyük limanı. 2009’da bin 242 gemiye hizmet verildi. Yine 2009’da limandan 21 bin adet konteyner yüklemesi ve boşaltması yapıldı.

Haydarpaşa Limanı: Türkiye'nin Mersin ve İzmir Limanı'ndan sonra üçüncü büyük limanı olan Haydarpaşa Limanı, Marmara Bölgesi'ndeki en büyük konteyner limanı özelliğini koruyor. Limandaki konteyner kara terminalinin alanı 55 bin m2, yıllık tutma kapasitesi ise 52 bin 800 TEU.