”Çarklar son çeyrekte daha istikrarlı dönmeye başlayacak”

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, çok hızlı ve spekülatif çıkışların peşinde olunmaması gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Temmuz ayı sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirirken, "çarklar 2009'un son çeyreğinde daha istikrarlı bir şekilde dönmeye başlayacak" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin Temmuz ayı sanayi üretim endeksinin, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,2 azalma gösterirken, bir önceki aya göre yüzde 0,9 oranında arttığını hatırlattı.

Sanayi üretim endeksinde Mart ayı itibariyle başlayan toparlanmanın Nisan ayında 97,4'e, Mayıs ayında 102,3'e, Haziran ayında 109,2, Temmuz ayında ise 110,3'e ulaşarak devam ettiğinin görüldüğünü belirten Ergün, 5 aydır yükseliş trendinde olan sanayi üretiminin, 2009 yılının Şubat ayına göre yüzde 30,3 oranında toparlanma gösterdiğini, bu gelişmenin gözden kaçırılmaması gerektiğini ifade etti.

Nihat Ergün, sanayi üretimi verilerine ilişkin olarak şunları söyledi:

"Ortaya çıkan tabloyu bir önceki yılın rakamlarıyla değil krizin etkilerinin hissedildiği önceki aylarla mukayese etmek daha sağlıklı olacaktır. Bu noktada sanayi üretiminde bir önceki aya göre yüzde 0,9 oranındaki artış da önemlidir. Yaz döneminde sanayi üretiminde hızlı bir yükseliş zaten beklenmiyordu. Sanayi üretim endeksi ve kapasite kullanım oranlarının uzun dönem seyri incelendiğinde de Mart-Haziran dönemlerinde sürekli bir artış, Temmuz-Ağustos aylarında ise düşüş gözlenmektedir.

Sanayi üretiminde artış trendinin sürmesinde alınan tedbirlerin payı büyüktür. Hükümetimizin özellikle beyaz eşya, otomotiv ve mobilya sektörü başta olmak üzere bazı sektörlerdeki ÖTV ve KDV indirimi bu iyileşmede etkili olmuştur. Dünya ve ülke genelinde kötümser havanın kısmen dağılması ve alınan mali tedbirlerle birlikte iç talepteki nispi canlanma ve stokları eriyen sektörlerin yeniden üretime geçmesi de toparlanma sürecini beraberinde getirmiştir."

Çok hızlı ve spekülatif çıkışlar peşinde olmamak gerekir

Gelinen noktada krizde kötü günlerin geride kaldığının altını çizen Ergün, sanayide çarkların, 2009 yılının son çeyreğinden itibaren daha istikrarlı bir şekilde dönmeye başlayacağını belirterek, "bu noktada şu hususun altını özellikle çizmek istiyorum. Çok hızlı ve spekülatif çıkışlar peşinde olmamak gerekir. Önemli olan sağlıklı ve istikrarlı bir çıkışın yakalanmasıdır. Herkesin önünü görebileceği bir ekonomik manzaranın ortaya çıkması her şeyden önemlidir" şeklinde konuştu.

Sanayi üretim endeksinin mevsimsel etkilere rağmen artış eğilimini sürdürmesinin, Türkiye'deki ekonomik faaliyetlerin krizin etkisinden kurtularak normalleşmeye başladığının işaretini verdiğini belirten Ergün, dolayısıyla rakamları pozitif bir yaklaşım açısıyla değerlendirmenin daha doğru olacağını kaydetti.

Ekonomi için en büyük riskin güven ve istikrar ortamının bozulması olduğunu vurgulayan Ergün, "Türkiye'deki güven ve istikrar ortamını korumak hepimizin ortak görevi olmalıdır. Bu nedenle toplumu kötümserliğe sevk eden açıklamalardan tüm kesimlerin kaçınması gerekir" dedi.