Çatı sektörü teşvik bekliyor

Başka alanlara tanınan KDV indirimi gibi teşviklerin, çatı sektörüne sağlanmamasının sektörün gelişimini engellediğini belirten ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz, sektöre teşvik çağrısını yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yaklaşık 3 milyar dolarlık büyüklüğüyle dünya pazarının yüzde 1,3'ünden fazlasını oluşturan Türk çatı sektörü, KDV indirimi gibi teşviklerle rekabet gücünü artırmak istiyor. 

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Yavuz, yaptığı açıklamada, sektörün, son 10 yılda batılı ülkeler kalitesinde üretilen yeni çatı kaplama malzemeleri ve sistemleriyle tanıştığını söyledi. 

Çatı kaplama malzemelerinin özellik, kalite ve çeşit açısından çok geliştiğine işaret eden Yavuz, Avrupa standartlarının da yakalandığını belirtti. 

Enerji Verimliliği Kanunu ve Enerji Kimlik Belgesi'nin, çatı sektörü için olumlu gelişmeler olduğuna dikkati çeken Yavuz, "Ancak çatı yalıtımının öneminin çok daha iyi anlatılması, yasa ve yönetmeliklerde çatı yalıtımının zorunlu olması, uygulama ve ürün konusunun da firmaların inisiyatifine bırakılmadan belirli standartlar ve yükümlülükler getirilmesi gerekiyor" dedi. 

"KDV indirimi uygulanmalı" 

Yavuz, başka sektörlere tanınan KDV indirimi gibi teşviklerin çatı sektörüne sağlanmaması, tüketicilere çatı-cephe kaplamalarını yenilemeleri ve binalarını enerji verimli hale getirebilmeleri için devlet tarafından teşvik verilmemesi ve tüketicilere sağlanan kredilere yüksek oranda vergi, işlem giderleri gibi kesintilerin uygulanmasının, sektörün gelişimini engellediğini anlattı. 

Belediyelerin, enerji verimliliğini sağlayacak yenilemeler ve renovasyonlar için bina sahiplerini teşvik edecek yöntemler geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Yavuz, enerji kazanımları göz önünde bulundurarak KDV ve vergi indirimiyle işlem gider kesintilerinin azaltılmasının sektör açısından faydalı olacağını kaydetti. 

"Çatı araları atıl alanlar olmamalı" 

Çatı aralarının atıl alanlar olmaktan çıkarılması gerektiğini vurgulayan Yavuz, şöyle konuştu: 

"Haksız rekabet, belgesiz ve taklit ürünler, üretim standartlarına uymayan malzemelerin kullanılması, yetkisiz, belgesiz ve kaçak eleman çalıştırılması da çatı sektörünün kanayan yaraları. Bu konuda toplumun, tüketicinin bilinçlendirilmesi sağlanmalı. Ayrıca belgeli ürün kullanma konusunda çeşitli teşvikler sağlanabilir. Çatı kaplama ürünlerinde KDV oranları azaltılabilir. Sertifikalı işçi çalıştırılması konusundaki çalışmaların tamamlanıp, yüksek SGK primlerinin azaltılması gibi çözümler sağlanabilir" 

Kaçak, projesiz ve ruhsatsız yapılaşmanın engellenmesi konusunda belediyeler, odalar ve mal sahiplerinin daha fazla çaba sarf etmeleri gerektiğini dile getiren Yavuz, inşaatlarda çatı projeleri ve detaylarının yer alması ve doğru uygulanmasının da önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir