Çek sorgusu 5 saniye sürecek

KKB Genel Müdürü Akdeniz, çekte risk sorgusunun 5 saniye alacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Finans kuruluşlarına yolu düşen herkesin risk durumunun kaydını tutan Kredi Kayıt Bürosu AŞ (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, hapis cezasının kaldırılması ardından karşılıksız çekte yaşanan patlamanın önüne geçecek yeni sistem ile 5 saniyede çek sorgusu yapılabileceğini söyledi.
 
Akdeniz, banka müşterileri çek raporu ve kredi hesap bilgileri sorgulaması ve ödeme performansı ile ilgili soruları yanıtladı.
 
Karşılıksız çeklerin adedinde 2011 Haziran ayından beri artış görüldüğünü ifade ederek, bu artışın Şubat ayında hapis cezasının kalkmasından değil makroekonomik trendlerden kaynaklandığını söyledi. Akdeniz, "Karşılıksız çek adadinde hapis cezasının etkisi göz ardı edilecek kadar az" dedi.
 
245 milyon sorgulama
 
Bu yılın 245 milyon KKB sorgulamasıyla kapatılacağını belirten Akdeniz, bu sayının Türkiye'yi Avrupa'daki kayıt büroları arasında birinci sıraya taşıdığını söyledi.
 
Risk bildirimi 2 Ocak'ta başlıyor
 
Çek ve risk raporu konusunda da bilgiler veren Akdeniz, söz konusu bilginin kişinin kendisiyle de paylaşıldığını, bu bilgilerin hesap sahibinin onayı olmadan kimseye verilmediğini anlattı. Akdeniz, 2 Ocak 2013'ten itibaren de Türkiye risk bildirim sisteminin kullanımına başlanacağını bildirdi.
 
Akdeniz, çeklere SMS üzerinden anlık bilgilendirmeye yönelik projeyi de başlattıklarını belirtti.
 
5 saniyede sorgulanacak
 
Çek alan kişinin, çek numarası ve TC kimlik no ile SMS atılması durumunda ilk sorgunun anında başlayacağını ifade eden Akdeniz, çeki sorgulanan kişiden onay isteneceğini ve 5 saniye içinde risk bildiriminin karşı tarafa iletileceğini anlattı. Akdeniz, yeni dönemin avantajlarından birinin de risk merkezinin sadece bankalardan değil başka alanlardan da bilgi toplayabilecek olması olduğunu kaydetti.
 
Raporların elektronik ortama taşınması konusunda TOBB'la işbirliği içinde olduklarını ifade eden Akdeniz, kişilerin de müşterilerini birbiriyle kıyaslayarcak bir çek ve risk raporunun ne ifade ettiğini deneyimleriyle oluşturabileceğini dile getirdi.