Çelik mamul ihracatı % 5.67 arttı, değeri % 2.68 geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'nin çelik mamulleriihracatı ilk dört ayda miktar bazında yüzde 5.67 artarak 6.87milyon tona yükselirken; değer bazında ise emtia fiyatlarındakigenel düşüşe bağlı olarak yüzde 2.68 gerileyerek 5.1 milyardolar oldu.

Çelik İhracatçıları Birliği'nden yapılan açıklamada, Türkçelik sektörünün söz konusu dönemde dünya emtia fiyatlarındakigenel düşüşten etkilendiğine işaret edilerek, "İç pazarda üretimmaliyetlerini etkileyen katkı payı ve vergi gibi yükler de çeliksektörünün rekabet gücünü azaltan bir faktör olarak ortayaçıkıyor. Bu durum sektörün ihracatını olumsuz etkilerken, çelikithalatını da artırıyor" denildi.

Açıklamaya göre, ilk dört aydaki 5.1 milyar dolarlık çelikihracatı, sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerinfaaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde değer bazında 5.76 milyar dolara, miktar bazında 7.11 milyonton'a ulaştı.

Çelik ihracatındaki miktar bazındaki artışa karşın, içpiyasadaki çelik tüketiminin aynı kaldığına dikkat çeken Çelikİhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci,"Geçen yılın aynı dönemine göre kapasitemizdeki artışa rağmenmaalesef fiili üretimimiz düşüyor ve ithalatımızda da yüzde 28oranında bir artış var. Bu da gösteriyor ki, sektörümüz zor birsınavdan geçiyor" dedi ve ekledi:

"Üretim aşamamızdaki çevre katkı payı, enerji birimfiyatları üzerindeki ilave paylar gibi kamu kaynaklı birçokyükler yüzünden üretim maliyetlerimiz artıyor, ithal ürünlerlerekabet gücümüz kayboluyor. Aynı şekilde dış pazarlarda da birimmaliyetlerimizin yüksekliğinden dolayı satış başarımız azalıyorve hedeflediğimiz ihraç miktarına ulaşamadığımız için üretimdeazalmaya gidiliyor."

Açıklamaya göre, en çok ihracat gerçekleştirilen ürünlersıralamasında 2.93 milyon tonla çubuk ilk sırada yer alırken;onu 925,000 tonla kütük, 697,000 tonla sıcak yassı, 605,000tonla boru ve 536,000 tonla profil izliyor.

Çelik ihracatında bölgeler bazında ilk sırayı 2.72 milyontonluk ihracat ile Ortadoğu alırken, bu bölgeyi 1.14 milyon tonile Avrupa Birliği ve 736,000 ton ile Kuzey Afrika izledi. Geçenyılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında ilk dört aydaki çelikihracatında en fazla artışın yaşandığı bölgeler ise AvrupaBirliği, Ortadoğu ve Asya ülkeleri oldu.