Çelik'ten 'Sosyal Güvenlik' sitemi: Yazık ettiler

Bakan Çelik, kendini uzman diye tanıtanların yasayı halkın kafasını karıştıracak şekilde takdim etmek için çok gayret sarf ettiklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TRABZON - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Sosyal Güvenlik Reformu'yla ilgili maalesef kendilerini uzman diye tanıtanlar, bu kadar önemli bir yasal düzenlemeyi halkın kafasını karıştıracak şekilde takdim etmek için çok gayret sarf ettiler ve yazık ettiler" dedi.

Bakan Çelik, Artvin'deki programına katılmak için hava yoluyla geldiği Trabzon'da, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çelik, gazetecilerin, "Sosyal Güvenlik Reformu'nun yürürlüğe girmesiyle, emekli maaşlarının 213 YTL'ye düşeceği yönünde söylemler var. Ne diyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine, "Sosyal Güvenlik Reformu'yla ilgili maalesef kendilerini uzman diye tanıtanlar, bu kadar önemli bir yasal düzenlemeyi halkın kafasını karıştıracak şekilde takdim etmek için çok gayret sarf ettiler ve yazık ettiler. Bu yasa önemli bir düzenlemedir" şeklinde konuştu.

Yasaya özü itibarıyla bakmak gerektiğini ve bu yasayı eski yasayla mukayese etmenin doğru olmadığını ifade eden Çelik, sözlerine şöyle devam etti:

"Eski yasayla mukayese edilecekse, eski yasa devam etseydi. Demek ki hem kamu, hem vatandaşlarımız açısından memnuniyetsizlik vardı ki, böyle bir yasa, böyle bir reform gerçekleştirildi. Reform bütünlüğü içinde olaya bakıldığı zaman emekli maaşlarının düşmesi gibi bir şey söz konusu değildir. Reformun çıkışıyla, mevcut yasanın olaya bakış açısında fark var. Örnek vereyim; 1 Ekim öncesindeki yasa kısa süreli çalışıp, genç yaşta emekli olup gitmeyi, az prim ödemeyi, az çalışmayı, çok yatmayı ön görüyordu.

Yeni yasa ise dünyada olduğu gibi çalışmayı, zaman içinde çok prim ödemeyi, çok aylık almayı getiriyor. Bu yasaları mukayese ederek, bir yere varmak mümkün değil. Bu yasaya kendi açısından bakmak gerekiyor. Türkiye eskiyi terk etti, terk etmesi gerekirdi. Yenisi bekleniyordu, yenisi geldi. Ne olur biraz da memleketin aydınlık geleceği gözüyle bakalım. Böyle, insanlarımızın ruhunu, geleceğini karartıcı, 30 sene sonrasına dönük afaki yorumlar yapmak, kime ne kazandırıyor? Bunları doğru bulmuyorum. 213 YTL aylık alınacak deniyor. Bunu kim nereden çıkardı? Bunun hesabını yapsınlar bana. Yok böyle bir şey. Bu tür yorumlara aslında daha ağır şeyler söylemek gerekir."