Çelik'ten 'fon kesintisi' ile ilgili açıklama

Kanada’da düzenlenen 9. Halifax Uluslararası Güvenlik Forumu'na katılan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, AB'nin Türkiye'ye verilen fonlarda kesintiye gitme kararı alması hakkında, "105 milyon euroluk kesinti, Türkiye'ye mali olarak bir şey ifade etmez." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Kanada’da düzenlenen 9. Halifax Uluslararası Güvenlik Forumu'nun son gününde gündemi değerlendirdi.

AB Bakanı Çelik, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye verilen fonlarda kesintiye gitme kararı alması hakkında da kendilerine henüz bir tebligat gelmediğini aktararak, 105 milyon euroluk kesinti olacağını duyduklarını söyledi.

"Türkiye'ye mali olarak bir şey ifade etmez"

"105 milyon euroluk kesinti, Türkiye'ye mali olarak bir şey ifade etmez." diyen Çelik, Türkiye'nin 2014-2020 arasında 4,5 milyar euroluk bir fon kullanacağını hatırlatarak, bir taraftan bu fonların Türkiye'nin AB'ye yaklaşması için verilmesinin öngörüldüğünü diğer taraftan ise bu fonun kesilerek ciddi bir vizyonsuzluk sergilendiğine işaret etti.

Çelik, "Bu kararları alanlar, bunun altın imzası olanlar, geçmişte gördüğümüz gibi ilerde sadece bir vizyonsuzluğa imza atmış olarak gözükecekler." diye konuştu.

AB'nin, Türkiye ile terörle mücadele ve göçmen konusunda dayanışma içinde olma vaadinde bulunduğunu hatırlatan Çelik, diğer taraftan demokrasiyi ve hukuk devletini güçlendirme konusunda bir dayanışma göremediklerinin altını çizerek, "Bazı savunma sistemlerini çektiler, 15 Temmuz darbe girişiminde Türkiye ile dayanışma içerisinde olmadılar." değerlendirmesini yaptı.