Çeltik üreticileri maliyet belirledi

Çeltik üreticileri, Baldo çeltiğin taban fiyatının tonunu 1.303,02 lira, Osmancık çeltik taban fiyatının 1.140,15 lira olması gerektiğini kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

EDİRNE – Köy-Koop Edirne Birliği öncülüğünde, çeltik maliyet fiyatları belirlendi.

Çeltik üreticileri, Baldo çeltiğin taban fiyatının tonunu 1.303,02 lira, Osmancık çeltik taban fiyatının 1.140,15 lira olması gerektiğini kaydetti.

Çeltikte maliyet belirleme toplantısı Edirne'nin İpsala ilçesinde yapıldı. İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Ali Soydan, toplantıdaki konuşmasında son iki yılda çeltik maliyetleri konusunda sıkıntı olmadığını, bunun da lisanslı depoculuk sayesinde gerçekleştiğini kaydetti.

Bu yıl bazı problemlerin görülebileceğini vurgulayan Soydan, "Lisanslı depoculukta çeltikteki depolama miktarı 300 tondan 1000 tona, yüzde 10 olan teminat miktarı yüzde 100'lere çıkarılacak ama bu şartlarda kimse lisanslı depoculuktan faydalanamaz. Bu rakamların aşağı çekileceğini tahmin ediyorum" dedi.

TMO yetkilileriyle görüşeceğini ve bir an önce çeltik avans fiyatının açıklanmasını isteyeceklerini ifade eden Soydan, "TMO mutlaka çeltikte avans fiyatı açıklayarak çeltik almak zorundadır" diye konuştu.

Köy-Koop Edirne Birlik Başkanı Ahmet Erken de 4 yıldır geleneksel hale getirdikleri çeltik maliyet belirleme toplantılarının sonuncusunu İpsala'da yaptıklarını bildirdi. Erken, Ziraat Odaları, Çeltik ve Sulama Kooperatifleri ve çeltik üreticileri ile yaptıkları toplantıda, çeltik maliyet hesabını bir rapor halinde hazırladıklarını ifade etti.   

Hazırladıkları raporu, siyasi partilere, Edirne Valiliğine, TMO yetkilerine sunacaklarını kaydeden Erken, Baldo çeltik taban fiyatı tonunun 1.303,02 TL, Osmancık çeltik taban fiyatının 1.140,15 TL olması gerektiğini belirtti.

Toplantıya, İpsala, Keşan, Enez, Uzunköprü, Havsa, Meriç, Edirne Merkez Ziraat Odaları temsilcileri, Köy-Koop Edirne Birliği merkez temsilcileri, İpsala Çeltikçiler Birliği temsilcileri, belediye başkanları, muhtarlar ve çeltik üreticileri katıldı.