Çeltikte fiyat çekişmesi
Hasat dönemi sona ererken, fiyatlar kafa karıştırıyor
Mehmet ÖZTEK
İSTANBUL - Hasat döneminin bitmek üzere olduğu çeltikte fiyat karmaşası kafaları karıştırıyor. Bu yıl iyi bir sezon geçirmeye hazırlanan çeltikte, son haftalarda durgunluk yaşanıyor. Yüksek girdi maliyetlerini öne süren üretici çeltiğin kilosuna 1.2 TL isterken sanayici fiyatları yüksek buluyor. Üretici ve sanayici çekişmesi sektörde ticareti neredeyse durma noktasına getirdi. Üretici arazi kiraları ve elektrik başta olmak üzere girdilerin hızla arttığını bu nedenle fiyatların inmemesi gerektiğini belirtirken, sanayici ise pirincin 1.9 ile 2 TL arasında toptan satmalarından dolayı satış yapamamaktan şikayetçi. Hasadın yüzde 80'e yakın kısmının gerçekleştirildiğini belirten yetkililer, şu an herkesin şaşkın olduğunu söylüyor.
Üretici: 1.2 TL gören satıyor
Başta Trakyalı üreticiler, artan fiyatlar nedeniyle fiyatların 1.1-1.2 TL arasında oluştuğunu, bu rakamların kendileri için makul olduğunu söylediler.
Arazi kiraları ile en önemli maliyet unsuru olan elektrik fiyatlarının bu yıl arttığını ve girdi maliyetlerindeki artışın çeltik fiyatlarına yansıdığını vurgulayan üreticiler, " Bazılarının dediği gibi piyasada mal bulma sıkıntısı yok. Mal çok. Ancak bunu alacak sanayici yok. Çünkü ithalatın kapısının aralanması isteniyor. Hasat döneminde buna gerek yok. Son dönemde oluşan yağışlar, nedeniyle hasat dönemi biraz uzadı. Şuan ürünlerin yaklaşık yüzde 20'si hasat edilmedi. Üretici büyük miktarlarda stok yapmıyor. Ancak sanayiciler, pirinç satamadıkları için bu rakamlardan çeltik almak istemiyor. Üretici 1.2 TL'yi gördüğü an satış yapar. Bazıları çeltik fiyatının 0.9TL olmasını bekliyor. Ancak bu olursa çiftçi zarar eder, üretimden çekilir'' diye konuştular.
Sanayici: Üretici fiyatları yükseltmek için stok yapıyor
Sanayici ise üreticilerin fiyatların artma beklentisi ile çeltiği stokladığını söylüyor. Hasadın yapılmasına karşın ürünün piyasaya çıkmadığını vurgulayan sanayiciler şunları belirtiyor: ''Üretici bu yıl piyasaya mal vermedi. Ocak-şubat aylarında fiyatların artmasını bekliyor. Ürünlerini bu aylarda piyasaya sunmak istiyor. Ancak dünya fiyatlar ile uyumlu olmak gerekiyor. Üreticiler artan gelirleri sayesinde piyasaya karşı direnci yükseldi. Şu an fabrika çıkış fiyatların Osmancık'ta 1.9-2 TL arasında. Bu toptancıya satış fiyatı. Raflar yansıması çok yüksek olur. Bu da tüketimi etkiliyor. Özellikle son 20 gündür raflarda hareket durdu. Vatandaş tüketmeme eğiliminde.''
Çeltik fiyatı (TL)
Tarih Fiyat
1 Ekim 1.3
2 Ekim 1.07
5 Ekim 1.10
6 Ekim 1.05
7 Ekim 1.20
8 Ekim 1.11
9 Ekim 1.14
14 Ekim 1.20
15 Ekim 1.20
16 Ekim 1.10
19 Ekim 1.19
21 Ekim 1.22
22 Ekim 1.04
23 Ekim 1.18
26 Ekim 1.15
27 Ekim 1.27
Kaynak: İpsala Ticaret Borsası