Ceva, Varan'da çıtayı yükseltti; ciroda hedef 100 milyon $

Varan Kargo'nun Ceva Lojistik'e satılmasına ilişkin ön anlaşma düzenlenen törenle imzalandığı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Ceva Lojistik Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Aslan Uzun, Varan Kargo'yu, 2011 yılında 100 milyon doların üzerinde ciroya ulaştırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Varan Kargo'nun Ceva Lojistik'e satılmasına ilişkin ön anlaşmanın imzalandığı törende konuşan Uzun, dünyanın en büyük 4. tedarik zinciri olan Ceva Lojistik'in 54 bin çalışan ile 100 ülkede ve bin ofisle hizmet verdiğini, 2000 yılında TNT Lojistik adıyla kuruldukları Türkiye'de şu anda bin 400 çalışan ve 200 bin metre karenin üzerinde depolama alanına sahip bulunduklarını söyledi.

Uzun, Varan Kargo'nun bu yıl sonu ciro hedefinin 22 milyon dolar olduğunu dile getirerek, "Hedefimiz, Varan Kargo'yu 2011 yılında 100 milyon doların üzerinde ciroya ulaştırmak. Şu anda 125 civarında olan şube ve acente sayısını en kısa zamanda 300'e tamamlayıp Türkiye'nin en iddialı kargo şirketlerinden biri olmak" diye konuştu.

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Uzun, bir süre daha Varan Kargo ismiyle devam edeceklerini, zaman içinde Ceva ismine geçeceklerini kaydetti. Bu satın alma ile Türkiye'deki tedarik zincirinin her halkasına girmeyi hedeflediklerini vurgulayan Uzun, şunları söyledi:

"Halihazırda Türkiye'nin yüzde 96'sına 36 saat içinde ulaşan bir dağıtım ağımız var. Bu, daha çok, lojistik dağıtım ağıydı. Müşteri portföyümüz, 200'lerle sınırlıdır. Ancak Kargo deyince hem kurumsaldan kurumsala, hem bireyden bireye taşımayı içeriyor. Bu nedenle müşteri sayısı 10 binlerle ifade ediliyor. Çalıştığımız firmaların bütün lojistik ihtiyaçlarına cevap verebiliyorduk. Ama bir eksiğimiz vardı. Zarflarını, küçük kolilerini ulaştırmak için başka bir kargo firmasıyla çalışmak zorundaydılar. Biz bu ağı tamamlayarak, tek firma, tek muhatap olan ilk firma olduk."

Uzun, Ceva Lojistik'in bu seneki cirosunda yüzde 33 büyüme hedefini tutturmuş göründüklerini ve bundan sonra da hızlı büyümeyi sürdürmek istediklerini ifade ederek, bunu hem organik büyüme hem de satın almalarla gerçekleştireceklerini söyledi.

Türkiye'deki bilgi birikimlerini, sorumlu oldukları Balkanlar'da da kullandıklarını belirten Uzun, bu bölgede de kaliteli büyüme yönünde çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

"Asıl büyümeyi outsource'dan bekliyoruz"

Aslan Uzun, gelişmiş ülkelerde lojistik sektörünün GSMH'nin yaklaşık yüzde 10'una karşılık geldiğini, bunun Türkiye'de yüzde 4-5 seviyesinde bulunduğunu ifade ederek, sektörün yıllık yüzde 10-15 büyüme gösterdiğini kaydetti.

Global ekonomideki sıkıntıların sektöre yansımalarına ilişkin bir soru üzerine Uzun, "Bizim sektörümüzün bir avantajı var. Sektörün büyüklüğü 15 milyar dolar civarında ancak bunun yüzde 25 kadarı bizim gibi lojistik firmalarında. Bu oran Avrupa'da yüzde 60-70'lerde. Türkiye'de birçok firma halihazırda kendi dağıtımını kendi yapıyor. Herkes kendi işine odaklanmaya başladığı için, lojistik outsource (dış tedarik) edilmeye başlandı. Asıl büyümeyi oradan bekliyoruz" dedi.

Lojistik pazarının çok parçalı olduğunu, Türkiye'de kayıtlarda bin 500 üzerinde lojistik firması bulunduğunu, kendi yaptıkları sınıflamalara göre belirledikleri en baştaki 10 firmanın ilk 3'üne girmeyi hedeflediklerini söyleyen Uzun, "2010 yılı sonunda Türkiye'nin en büyük 300 firmasından biri olmayı hedefliyoruz" dedi.

Varan Yönetim Kurulu Başkanı Enis Pekuysal

Varan Yönetim Kurulu Başkanı Enis Pekuysal ise, dünyadaki değişimi ve küresel rekabeti değerlendirerek, kaynaklarını hangi fırsat ortamına taşımaları gerektiği yönünde bazı kararlar aldıklarını belirterek, ileriye dönük katkıları ile yabancı sermayenin birikim ve yatırım olanaklarını göz önünde bulundurarak bu satışı gerçekleştirmeyi uygun bulduklarını anlattı.

Bundan sonra, faaliyet gösterdikleri ve gösterecekleri üç ana sektöre odaklanmayı hedeflediklerini ifade eden Pekuysal, "Faaliyetlerimiz, yurt içi ve yurt dışı yolcu taşımacılığı, restoran, tesis işletmeciliği ve Mövenpick ile yürüteceğimiz 2010 yılında faaliyete geçecek 5 yıldızlı otel projesidir. Özellikle restoran işletmeciliği konusunda yabancı kuruluşlarla olan mevcut görüşmelerimiz, muhtemel işbirliğimiz, markamıza sinerji yaratacaktır" şeklinde konuştu.

Soruları da yanıtlayan Pekuysal, Varan Kargo'nun şu anda sektöründe ilk 3 içerisinde yer aldığını söyledi. Pekuysal, restoran işletmeciliği konusunda görüşmelerin sürdüğünü, bunun isim hakkı kiralama ya da işbirliği şeklinde olabileceğini belirtti.

Taşımacılık alanında ise karayoluna ağırlık vereceklerini ifade eden Pekuysal, "Karayoluna ağırlık vereceğiz. Demiryolu taşımacılığı da olabilir. Şartlara bakmak lazım. Ancak şu anda havayolu taşımacılığı düşünmüyoruz" dedi.