CHP'den ekonomi raporu

"Vergi gelirleri yavaşlıyor, yerel seçimler bütçeyi bozacak"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP'nin ekonomi raporunda, vergi gelirlerinde yavaşlamanın yılın üçüncü çeyreğinden itibaren daha belirginleşeceği belirtilerek, "Mahalli idare seçimlerinin getireceği harcama baskısıyla beraber bütçe performansının bozulma olasılığı yüksek gözüküyor" denildi. 

CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcılığı'nın Mart ayı işsizlik verileri ile Mayıs ayı bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdiği Ekonomik Görünüm raporunda, artan işsizliğin içinde genç işsizliğinin yükseldiğine dikkat çekildi. Raporda, genç işsiz sayısının 128 bin kişi artarak 844 bine ulaştığı ve genç işsizlik oranının da yüzde 17,4'ten yüzde 19,3 e çıktığı belirtilerek "İş arayan her beş gençten biri işsiz. Genel olarak bakıldığında işsizlikte ve özellikle genç işsizliğindeki artış eğilimi dikkat çekiyor" denildi. 
Raporda, mevsimlik hareketlerden arındırılmış verilerde ise Şubat ayında işsiz sayısındaki azalışın Martta artışa dönmesinin arkasında, "tarımda istihdam düşüşü, tarım dışı sektörlerde ise yeni işler yaratma eğilimindeki hızlı düşüş" olduğu ifade edildi. 

Büyümenin lokomotifi yatırımlar yavaşlıyor
Mayıs ayında merkezi yönetim bütçesi dengesinin geçen yılın aynı ayındaki seviyesini koruduğunun belirtildiği raporda, ilk beş ayda toplam yüzde 17,7 olan faiz dışı giderlerdeki artışın Mayıs ayında yüzde 12,4'e düştüğü, bunda ilk beş ayda yüzde 65,5 olan yatırımlardaki artışın yüzde 21,4'e düşmesinin etkili olduğu vurgulandı. Raporda bunun aynı zamanda ilk üç ayda büyümede "lokomotif" görevi üstlenen kamu yatırımlarının, uzun süre devam ettirilemeyeceğinin de göstergesi olduğu değerlendirmesinde bulunuldu. 

Gelirlerdeki artış da yavaşladı
Bütçe dışındaki kuruluşlara verilen sermaye transferlerindeki yüzde 76,9'luk artış ile mal ve hizmet alımlarındaki hızlanmanın da dikkat çektiğinin belirtildiği raporda, Mayıs ayında bütçenin gelirlerdeki yüzde 13.2'lik artışın ilk 5 aydaki yüzde 16,1'lik artışın altında kaldığı belirtildi. 

Yerel seçimler, bütçe performansını bozacak
Raporda, benzer bir yavaşlamanın vergi gelirlerinde de görüldüğü, gelirlerde yılbaşından bu yana kaydedilen artışın önemli bir kısmının geçen yılın ikinci yarısında yapılan vergi düzenlemelerinin baz etkisinin sürmesinden kaynaklandığı belirtildi. Yılın üçüncü üç aylık döneminden başlayarak vergi gelirlerindeki artışın daha da yavaşlayacağının belirtildiği raporda, "Mahalli idare seçimlerinin getireceği harcama baskısıyla beraber bütçe performansının bozulma olasılığı yüksek gözüküyor" ifadelerine yer verildi.