CHP'li Budak: Türkiye tüketerek büyüyor

Yüzde 5 olarak gerçekleşen ilk çeyrek büyümesinin vergi indirimleri, KGF kredileri, kamu harcamaları ile iç ve dış talep artışıyla gerçekleştiğini söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Budak, bu rakamın nitelikli bir büyümeye işaret etmediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yaptığı yazılı açıklamada, 2017 ilk çeyrek Gayrisafi Yurtiçi Hasıla rakamlarını değerlendirdi. Büyümede ihracattaki artışın önemli olduğunu ancak esas olarak vergi indirimleri, Kredi Garanti Fonu kredileri ve referandum endeksli kamu harcamalarının belirleyici olduğunu kaydeden Budak, “Yüzde 5’lik büyüme nitelikli bir büyümeye işaret değil. Dolar bazında da GSYH 190 milyar dolardan, 173 milyar dolara geriledi. Sanayi üretiminde, yatırımlarda ciddi bir canlanma yok. Bu demektir ki, Türkiye üretmeden büyüyor. Tüketerek büyüyor. Bunun da sağlıklı bir ekonomik yapı olmadığı açık. O nedenle işsizlik rekor kırıyor, enflasyon rekor kırıyor, bütçe açığı rekor kırıyor. TÜİK’in yeni hesaplama yöntemleri ile sağlanan büyüme rakamları, üretim artışına dayanmayan ve refah yaratmayan büyüme rakamları övünülecek bir durum değil” diye konuştu.

Türkiye, ilk çeyrekte yüzde 5 büyüdüTürkiye, ilk çeyrekte yüzde 5 büyüdü

Türkiye’de yatırım ve üretim artışının neden sağlanamadığının doğru sorgulanması gerektiğinin altını çizen Budak, “Türkiye hukuk ve demokrasiden uzaklaştıkça, yatırımcının ilgisini kaybediyor. Küresel Yatırım Raporu’na göre Türkiye’ye giren doğrudan yabancı yatırım 2016’da yüzde 31 gerilemiştir. Doğrudan yatırımlardan aldığı pay da yüzde 2.3’ten yüzde 1.9’a düşmüştür. Yabancı yatırımcı gelmiyor. Neden? Çünkü yatırımını güvenli limanlara yapıyor. Tek parti düzeni, OHAL belirsizlik ve riskleri büyütüyor" ifadelerini kullandı.

'Üretime akıl ve yaratıcılık katacak adımlara ihtiyaç var'

"Güveni arttıracak unsur demokrasi ve bağımsız yargıdır" diyen Budak şöyle konuştu:  "Türkiye hukuk ve demokrasiye dönmezse, istihdam yaratmayan, bütçe açıklarını kapatmayan büyüme rakamlarıyla yetinmeye devam eder. Türkiye, başta eğitim olmak üzere yapısal reformlara dönmelidir. Bu çerçevede zeytinlikleri, meraları betonlaştıracak adımlar değil, üretime akıl ve yaratıcılık katacak adımlara ihtiyaç var. Ama 15 yıldır ülkeyi yönetenlerin böyle bir derdi görünmüyor. İlk çeyrekteki yüzde 5’lik büyümeyle ilgili açıklamaları da bunun kanıtı.” 

Ekonomi yönetimi büyümeyi yorumladıEkonomi yönetimi büyümeyi yorumladı

Morgan Stanley büyüme tahminini değiştirmediMorgan Stanley büyüme tahminini değiştirmedi